În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfințire de hramul unei biserici din Dobrogea
Biserica ,,Sfânta Treime” din istorica așezare nord-dobrogeană Mihail Kogălniceanu, județul Tulcea, s-a aflat luni, 5 iunie, în aleasă zi de sărbătoare. Preasfințitul Părinte Episcop Visarion a sfințit pictura noii biserici din localitate și a săvârşit în continuare Sfânta Liturghie, cu prilejul zilei hramului.
Episcopul Tulcii a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi la sfintele slujbe, participând și foarte mulți credincioși din localitate. Au fost prezente și autorități locale și centrale care au sprijinit lucrările de pictură ale bisericii.
Preasfinţia Sa a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură despre importanța înveșmântării unui lăcaș de cult cu pictură murală, precum și despre Sfânta Treime și prezența Ei permanentă și binefăcătoare în Biserică și în lume.
În cadrul slujbei s-au făcut cereri de mulțumire și de ajutor pentru credincioșii parohiei, pentru elevi, pentru pacea întregii lumi, și pentru cei care au ajutat biserica.
La finalul slujbei, în semn de mulțumire și recunoștință pentru implicarea în lucrările de pictură ale noii biserici, Preasfințitul Părinte Episcop Visarion a acordat acte de apreciere preotului paroh Mircea Nicolae Vesa, Consiliului parohial, autorităților locale și altor ctitori și binefăcători ai bisericii. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul „Te be Poem” al Episcopiei Tulcii. La sfârșitul Sfintei Liturghii, în curtea din fața bisericii, a avut loc și un moment artistic susținut de către artistul Nicole Voiculeț, care a intrepretat la nai mai multe cântări patriotice și religioase.
Noua Biserică „Sfânta Treime” din Mihail Kogălniceanu a fost construită în perioada 2007-2011 și pictată în ultimii ani de pictorul Adrian Botea și echipa sa.
În localitate mai există și vechea biserică, tot cu hramul „Sfânta Treime”, construită de credincioșii bulgari în perioada 1860-1862 și care păstrează în interior un iconostas deosebit pictat de cunoscuții artiști de la școla de pictură de la Triavna (Bulgaria).