Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfinţirea picturii şi premierea tinerilor misionari la o parohie din Capitală
Biserica Parohiei Cărămidarii de Sus din Bucureşti a îmbrăcat duminică, 9 mai, haine de sărbătoare. În mijlocul credincioşilor a poposit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a sfințit pictura proaspăt restaurată a lăcaşului. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, iar la sfârşit a oferit premii câştigătorilor etapei eparhiale a Concursului naţional catehetic „Biserica - familia românilor de pretutindeni”.
După restaurarea picturii și înnoirea la exterior și interior a bisericii Parohiei Cărămidarii de Sus din Bucureşti, duminică, a fost momentul binecuvântării acestor lucrări. Așa cum este rânduiala, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfințit pictura și a binecuvântat sfântul lăcaș.
În cuvântul de învăţătură rostit cu această ocazie, ierarhul a vorbit despre diferenţa dintre îndoială şi necredinţă şi despre necesitatea de a ne afla pe drumul potrivit care ne duce spre Dumnezeu: „Învăţăm din pasajul evanghelic citit cât de importantă este credinţa, acest sentiment profund care este fie prezent, fie absent din viaţa noastră. De multe ori, suntem foarte doritori să îi criticăm pe alţii pentru puţina lor credinţă, însă constatăm că noi înşine suntem cuprinşi de necredinţă o viaţă întreagă şi îl judecăm pe Toma care s-a îndoit timp de numai câteva zile. Nu putem numi îndoiala lui necredinţă. Îndoiala se află la o răscruce de drumuri, din care unul duce către necredinţă, iar altul către Dumnezeu. Această stare ne poate ajuta şi întări uneori şi, dacă ne conduce către Dumnezeu, nu constituie un păcat. Este, însă, un păcat atunci când viaţa noastră este cuprinsă permanent de întrebări, de nepotrivite cercetări şi gânduri care ne îndepărtează de El. De multe ori am fost şi noi împreună-călători cu Toma, însoţindu-ne mai mult cu el decât cu ucenicii care L-au mărturisit neîncetat pe Domnul. Prin lucrarea lor misionară au dovedit această credinţă puternică ce a răsturnat munţii şi despre care ne vorbesc Evanghelia şi cărţile filocalice”.
La final, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a acordat rangul de iconom părintelui paroh Ionuț Bogdan Văduva. De asemenea, a acordat, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, diploma omagială cu medalie secretarului de stat pentru Culte Victor Opaschi. Alte distincții au fost acordate ctitorilor și binefăcătorilor sfântului lăcaș de rugăciune.
Tot duminică, la Parohia Cărămidarii de Sus a avut loc premierea câștigătorilor Concursului naţional catehetic „Biserica - familia românilor de pretutindeni”, etapa pe Arhiepiscopia Bucureștilor: premiul 1 - Portofoliul „Desaga cu doruri”, alcătuit de elevii din grupele de cateheză de la parohiile „Nașterea Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei” din Ploiești, Protoieria Ploiești Nord; premiul 2 - Portofoliul „Călătorie în copilăria Sfinților. File de poveste”, alcătuit de elevii din grupele de cateheză de la Parohia „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc, Protoieria Sector 2 Capitală; premiul 3 - Portofoliul „Diaspora - suflet românesc în Biserica neamului”, alcătuit de elevii din grupele de cateheză de la parohiile Telega I și Bordenii Mari, Protoieria Câmpina, județul Prahova; Portofoliul „Dar cu har”, alcătuit de elevii din grupele de cateheză de la Parohia „Sfinții Arhangheli”-Huedin, Protoieria Sector 4 Capitală.