Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfințire în ostrovul Mănăstirii Cernica
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din ostrovul Mănăstirii Cernica a fost sfinţită ieri, 2 decembrie 2018, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi. Târnosirea locașului a avut loc la 150 de ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Calinic de la Cernica, starețul care a condus acest așezământ duhovnicesc în secolul 19.
În această zi de sărbătoare și înnoire pentru Mănăstirea Cernica, credincioșii care au venit ieri la așezământul monahal de lângă București au participat de dimineață la Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. De asemenea, la slujbă au fost prezenţi preoţi slujitori din Administraţia Patriarhală, Administrația eparhială a Arhiepiscopiei Bucureştilor, stareţi şi stareţe de mănăstiri, oficialităţi centrale şi locale.
La final, impunătoarea biserică din ostrov, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, readusă la frumusețea începuturilor prin ample lucrări de restaurare și înnoire, a fost sfințită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu ierarhii prezenți. Așa cum este rânduiala, slujba a început în pridvorul locașului și după intrarea liturgică a ierarhilor în biserică, Sfânta Masă din Altar a fost târnosită și pregătită pentru sfintele slujbe. De asemenea, noua catapeteasmă și pictura bizantină restaurată a locașului au fost sfințite prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă. În continuare, părintele arhimandrit Nectarie Şofelea a citit în mod solemn Actul de sfințire a bisericii.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei de sfinţire, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat motivele care au stat la baza restaurării şi consolidării Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, precum şi confecţionării unei noi catapetesme. „Sfântul Calinic de la Cernica a fost stareţ timp de 32 de ani în această mănăstire, din 1818 până în 1850, apoi a fost episcop la Râmnic şi a trecut la Domnul în 1868. Deci, la 150 de ani de la trecerea sa la Domnul, am căutat să facem unele înnoiri şi dotări la această biserică. La sfântul locaş s-au făcut consolidări, restaurări, construcţie nouă a pridvorului şi pictură din nou. De asemenea, s-a făcut această catapeteasmă nouă, pentru că aici pentru o vreme a fost adusă catapeteasma Bisericii «Sfânta Vineri»-Hereasca, dărâmată de Ceauşescu. Catapeteasma a fost salvată şi păstrată la această biserică. Apoi, a fost demontată cu grijă, dată spre restaurare şi va fi repusă în noua Biserică «Sfânta Vineri»-Hereasca. Era nevoie ca aici, în Biserica Sfântului Ierarh Nicolae, să fie confecţionată o nouă catapeteasmă cu o pictură deosebită, ca semn de preţuire pentru acest locaș”, a precizat Preafericirea Sa.
În continuare, Patriarhul României a vorbit despre istoricul bisericii nou sfinţite. „Biserica «Sfântul Ierarh Nicolae» din ostrovul Mănăstirii Cernica a fost zidită pe locul a două alte biserici mai vechi, prima construită din lemn, pe temelie de piatră, iar cea de-a doua, ridicată peste cea dintâi. Peste vatra bisericii Sfântului stareţ Gheorghe de la Cernica a fost construită această biserică în timpul stareţului Timotei, între 1809 şi 1815. Când s-a pictat, Sfântul Calinic a făcut o colectă de bani pentru aceasta. Am dorit ca toate lucrările de aici să fie închinate Anului Centenar, dar şi împlinirii a 150 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Calinic de la Cernica”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Cu prilejul slujbei de sfinţire, mai multe persoane au fost evidenţiate de Patriarhul României. Secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi, a primit din partea Preafericirii Sale o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae; Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, a primit Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru mireni, iar Irinel Scorişteanu, director de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Ilfov, a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Bogdan Costea, director executiv Direcţia Economică a Consiliului Judeţean Ilfov, a primit din partea Patriarhului României Diploma omagială 2018 cu medalie, iar Marilena Pădure, director executiv adjunct, Direcţia Economică a Consiliului Judeţean Ilfov, aceeaşi diplomă. Părintele arhim. Maxim Bădoiu, stareţul Mănăstirii Cernica, a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici.
Au mai fost evidenţiaţi şi Dan Mihai Ivanovici, pictor restaurator, Cătălin Palamariu, pictor restaurator, arhid. Aurel Vlaicu, consilier eparhial, arhim. Teodosie Pleşca, stareţul Mănăstirii Zosin, protos. Lucian Bujor, inspector eparhial, diac. Mihai Drăgan, administratorul Centrului social-pastoral „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”, Gabriel Ember, sculptor, Claudiu Moldoveanu, pictor restaurator, Sorin George Nicolae, pictor bisericesc, Lucia Nicolae, coordonatoarea lucrărilor de poleire a catapetesmei.
Pentru Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, Preafericirea Sa a oferit un set de Sfinte Vase realizat în Atelierele Patriarhiei Române, tămâie naturală din Oman, precum şi mai multe cărţi apărute recent la Editurile Patriarhiei Române. De asemenea, Preafericirea Sa a primit din partea obștii Mănăstirii Cernica o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae şi una cu Sfântul Calinic de la Cernica.