Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Sfinţire la Biserica „Sfântul Ioan“-Piaţă din Capitală
Pictura şi catapeteasma Bisericii „Sfântul Ioan“-Piaţă, Protoieria Sector 3 Capitală, vor fi sfinţite pe 23 noiembrie, în Duminica a 26-a după Rusalii. Credincioşii sunt aşteptaţi să participe la această mare sărbătoare a parohiei. „Programul liturgic, cu prilejul acestui eveniment, va începe în ajun, sâmbătă, 22 noiembrie, cu slujba Privegherii, de la ora 17:00. În ziua sfinţirii va fi săvârşită sfinţirea apei, de la ora 7:30, apoi de la ora 8:00 va fi oficiată slujba Utreniei. De la ora 9:30 vor fi sfinţite pictura şi catapeteasma, iar de la 10:00 va fi oficiată Sfânta Liturghie“, ne-a declarat pr. paroh Anatolii Scurtu. Credincioşii prezenţi vor avea posibilitatea să treacă prin Sfântul Altar. Biserica „Sfântul Ioan“-Piaţă datează din anul 1766 şi este construită cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Grigorie, de starostele Ioniţă Croitorul, împreună cu breslaşii boiangii şi cojocari, şi are hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“. Din punctul de vedere arhitectural, această biserică are un stil cu influenţe din secolul al XVII-lea şi este construită în formă de navă, cu absida Altarului semicirculară, cu două turle şi o colonadă la intrare, care formează un exonartex îngust.
Catapeteasma (piesă de patrimoniu potrivit datelor din arhiva parohială) a fost confecţionată în jurul anului 1711 şi a fost adusă şi montată în biserică de către generalul Arion. A fost restaurată în mai multe rânduri, cea mai recentă efectuându-se în anul 2013, de către restauratorii Erhan Ecaterina Paula şi Nicolae Catrina. Pictura lucrată în frescă este împărţită în registre pe un fond alb de cálcio-vécchio şi este realizată de pictorul Iosif Keber. În jurul anului 1970, Olga Greceanu a spălat şi a restaurat pictura. Ultima restaurare a avut loc între anii 2010 şi 2012 şi s-a făcut de către monahia Teodosia Ilie. (Diac. Ştefan Sfarghie)