Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfințire și vizită arhierească în comunități din Caraș-Severin
La șase ani de la târnosirea bisericii din Parohia Sălbăgelu Nou, județul Caraș-Severin, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat duminică, 25 iunie, în mijlocul acestei comunități de ucraineni, deoarece au rezidit și placat cu marmură Sfânta Masă, au pictat pereții sfântului lăcaş și au realizat mai multe lucrări de amenajare și înfrumusețare atât la interior, cât și la exterior.
Așa cum este rânduiala, ierarhul a resfințit sfântul lăcaș cu hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae”, după care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pentru activitatea ce o desfășoară în Parohia Sălbăgelu Nou, părintele paroh Alin Bona a fost hirotesit iconom. Primarului comunei Sacu, ieromonahului Nicolae Danco, fiu al satului, cel care a pictat Sfântul Altar, precum și celorlalți ctitori și binefăcători, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian le-a acordat diplome de recunoștință. De asemenea, cu această ocazie, părintele ieromonah Nicolae Danco a primit titlul de cetățean de onoare al comunei Sacu.
„Credincioșii ucraineni, dar și câțiva români s-au bucurat foarte mult astăzi, căci biserica lor este împodobită, înfrumusețată și de astăzi sfințită. Îi felicităm pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei biserici și nu în ultimul rând îl felicităm pe domnul primar, care a dat dovadă de multă deschidere și a ajutat considerabil la ridicarea acestei biserici”, a afirmat ierarhul locului.
Pe 24 iunie s-au împlinit 250 de ani de când primele familii de coloniști austrieci au ajuns pe actualul teritoriu al localității Anina din județul Caraș-Severin, întemeind colonia muncitorească Steierer-Dorf (ulterior Steierdorf).
Cu acest prilej, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, au fost organizate o serie de manifestări spiritual-culturale. La Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitate, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit o slujbă de Te Deum înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat autorități locale, preoți, oameni de cultură, credincioși din Anina, precum și alți invitați din țară și din străinătate.
„Aici la Anina, din 1773 oamenii s-au înțeles, germanii cu românii, maghiarii cu românii, maghiarii cu germanii. A fost aici și în tot Banatul înțelegere între etnii și confesiuni. Noi I-am mulțumit lui Dumnezeu și astăzi, pentru că avem pace și liniște și am avut dintotdeauna pe aceste meleaguri binecuvântate. Banatul poate fi un model pentru întreaga Europă, un model de înțelegere, toleranță și putem spune chiar mai mult, de iubire între oameni, iubire între frații botezați în numele Preasfintei Treimi”, a afirmat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.