Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Sfinţirea Altarului Bisericii „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din cartierul ieşean Moara de Vânt
Astăzi, 26 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit în Parohia „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din cartierul ieșean Moara de Vânt. Înaintea oficierii Sfintei Liturghii, ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a Sfintei Mese.
Joi dimineață, zeci de credincioși s-au adunat la biserica Parohiei „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” Moara de Vânt pentru a participa la slujba de sfințire a Altarului, precum și la Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
În predica rostită către cei prezenți, la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit despre necesitatea prezenței unei biserici în mijlocul comunității: „Ce este acel cartier care nu are biserică? Acel cartier nu există în realitate, pentru că Dumnezeu ne-a creat pentru Sine, ne-a creat să viețuim cât mai frumos în această lume, dar ne-a creat și pentru veșnicia sălășluirii împreună cu El. Și cine să-ți amintească aceste lucruri? Noi suntem luați de valul vieții. Probleme de dimineața până seara, frământare, agitație, analize, ședințe și adesea trăim ca și cum Dumnezeu n-ar exista. Pentru că toate cele pe care le trăim sunt trăite printr-o altă prismă decât cea a relației noastre cu Dumnezeu. Ne aducem aminte de El poate puțin dimineața, seara, duminica, de sărbători, dar, în general, știți foarte bine. Dacă n-am fi venit noi astăzi la biserică, când am fi plecat la serviciu, pe la ora 8:00, până diseară la 22:00, când, poate, ne-am fi făcut o cruce înainte de a ne culca, ne-am mai fi gândit la Dumnezeu? Ar mai fi fost prezent Dumnezeu în gândirea noastră? E bine să recunoaștem că nu. Pentru că suntem luați de val și de preocupările lui. Rostul unei biserici într-un sat sau într-un cartier de oraș este acela de a aminti celor care trec pe lângă aceasta, văzând o cruce, văzând o icoană, poate o pictură în afară, să se însemneze cu semnul Sfintei Cruci și să-L introducă, chiar dacă pentru o secundă, în preocupările omenești, uneori prea omenești, pe Dumnezeu în viața lor”.
La final, pentru jertfa și strădania de care a dat dovadă, preotul paroh Andrei Zlăvog a primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei cea mai mare distincție a mitropoliei, „Crucea Moldavă” pentru clerici. Totodată, cei care au sprijinit de-a lungul timpului activitatea parohiei au fost răsplătiți de chiriarh cu distincții de vrednicie.