Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Sfinţirea aşezământului social din Parohia Cucuteni
Aşezământul social din Parohia Cucuteni, Protopopiatul Paşcani, a fost sfinţit în Duminica a 5-a după Paşti. La acest eveniment au participat credincioşii din localitate şi din satele învecinate.
Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a sfinţit duminică, 18 mai 2014, Aşezământul social-filantropic „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Parohia Cucuteni, Protopopiatul Paşcani, judeţul Iaşi. Sfinţirea a fost oficiată după terminarea Sfintei Liturghii. După cum ne-a relatat pr. paroh Cristinel Prodan, casa socială s-a construit în curtea bisericii din localitatea Cucuteni, prin dărnicia şi dragostea enoriaşilor din parohie şi din comuna Cucuteni. „Această casă socială este complet utilată şi necesară pentru desfăşurarea actelor liturgice, în special pentru parastasele în cinstea celor răposaţi. Prezenţa Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul a prilejuit un moment de intensă trăire duhovnicească şi o bucurie imensă pentru enoriaşii parohiei noastre, dar şi pentru noi, ca slujitori ai sfintelor altare. Sfânta Liturghie, însoţită de rugăciunile de dezlegare, a adus o bucurie interioară în sufletele tuturor“, a spus pr. paroh Cristinel Prodan. În luna septembrie a anului 2010, PS Calinic Botoşăneanul a resfinţit biserica Parohiei Cucuteni. Comuna Cucuteni se află la opt kilometri de şoseaua ce leagă Târgu Frumos de Hârlău. Aşezarea este renumită în întreaga istorie a Europei prin civilizaţia făcută cunoscută aici, în 1892, de Hubert Schmidt, cel care a descoperit şi Cetatea Troia. Lăcaşul de închinăciune din localitate a fost ridicat în ultimul an de domnie al voievodului Ştefan cel Mare, în anul 1504. De-a lungul timpului, biserica a fost renovată de mai multe ori, iar în anul 1815 fostul proprietar al moşiei Cucuteni, boierul Luca, a refăcut biserica. După 1990, lăcaşul de închinăciune a intrat într-un amplu proces de restaurare, refăcându-se acoperişul, păstrându-se forma ştefaniană. (Constantin Ciofu)