La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Sfințirea bisericii de lemn din Smida, Munții Apuseni
În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), 2 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfinţit noua biserică de lemn din localitatea Smida din Munții Apuseni, comuna Beliș, județul Cluj.
Ierarhul a săvârșit slujba de târnosire a bisericii de lemn, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, edificată în perioada mai 2023 - mai 2024. În continuare, Părintele Mitropolit Andrei a binecuvântat noul Altar de vară din proximitatea lăcașului și a săvârșit Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, intitulat „Apa cea vie”, ierarhul a evidențiat principalele surse din care extragem apa prin care se hrănește sufletul omului: Taina Spovedaniei și Taina Euharistiei.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Petran a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor care au ajutat la edificarea lăcașului de cult.
Pentru întreaga activitate desfășurată în cei 32 de ani de slujire sacerdotală, Mitropolitul Andrei i-a oferit preotului paroh Păunel Ioan Petran cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru clerici, iar primarului comunei Beliș, ing. Viorel Matiş, i-a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni. Au mai primit distincţii meșterul popular Petru Popa, Goia Emil Petrean, Marian Trif, Tiberiu Ilca şi alți binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
Slujba a fost săvârşită în prezența oficialităților locale, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.
Localitatea (cătunul) Smida este situat la altitudinea de 1.100 de metri, în inima Parcului Natural Apuseni, iar din punct de vedere administrativ-teritorial, aparține de comuna Beliș, județul Cluj. Zona este arie protejată ce se află printre ultimele zone naturale de carst împădurit de mari dimensiuni din Europa.