La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfinţirea bisericii din Clopodia, după 70 de ani
Din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, în Duminica a IV-a după Sfintele Paşti, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Clopodia, Protopopiatul Deta, unde a săvârşit slujba de târnosire a bisericii.
Preasfinţia Sa a fost întâmpinat la orele dimineţii de soborul de preoţi şi diaconi, format din slujitori de la parohiile învecinate, în frunte cu pr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei, şi pr. Valer Graţian Raţ, parohul bisericii. La slujba de sfinţire a bisericii au participat numeroşi enoriaşi, dar şi un număr mare de credincioşi veniţi din alte părţi ale judeţului Timiş, precum şi reprezentanţi ai oficialităţilor locale. Cu acest prilej, biserica a primit hramurile "Pogorârea Sfântului Duh" şi "Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României". "Mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să trăim aceste momente de aleasă bucurie şi de mare însemnătate pentru toţi credincioşii Parohiei Clopodia, de a sfinţi biserica, ce a aşteptat mai bine de 70 de ani să fie săvârşită pe sfântul ei altar Dumnezeiasca Liturghie. Astăzi, cu toţii ne putem ruga în această biserică, dând slavă lui Dumnezeu pentru toate şi pomenindu-i, totodată, pe înaintaşii noştri care au dorit de multă vreme să înalţe o biserică ortodoxă", a menţionat pr. paroh Valer Graţian Raţ. După oficierea slujbei de târnosire, PS Paisie Lugojanul, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, a săvârşit cea dintâi Liturghie în noul lăcaş de cult, ridicat spre slava lui Dumnezeu, prin râvna şi jertfelnicia credincioşilor din Clopodia şi a părintelui paroh. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae, în cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop-vicar a hirotesit întru iconom pe vrednicul părinte Valer Graţian Raţ, acordându-i însemnele, brâu roşu şi bederniţă. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, ierarhul a menţionat că distincţia acordată părintelui reprezintă recunoaşterea şi aprecierea eforturilor depuse în slujba Bisericii de întreaga comunitate, care prin dragostea şi râvna faţă de cele sfinte a ridicat prima biserică ortodoxă din acest sat. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal "Theoforos" al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu. După slujbă, toţi credincioşii s-au închinat în altarul frumoasei biserici şi au luat binecuvântare de la PS Paisie, urmând ca timp de o săptămână să participe la Sfânta Liturghie oficiată zilnic de părintele paroh. Parohia Clopodia cuprinde 130 de familii cu 375 de credincioşi, iar piatra de temelie a bisericii nou-sfinţite a fost pusă în anul 1938, însă, din cauze de natură istorică şi politică, precum izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial şi perioada regimului comunist, lucrările de construcţie au fost sistate aproape 70 de ani.