La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Sfințirea bisericii din localitatea Pârâul Boghii
În Duminica a 25-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în localitatea Pârâul Boghii, comuna Pârgărești, filie a Parohiei „Sfânta Treime” Târgu Ocna, Protopopiatul Onești, pentru a sfinți Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”.
După un efort care a durat peste două decenii, comunitatea credincioșilor a trăit bucuria împlinirii duhovnicești prin oficierea de către ierarhul de la Roman a slujbei de sfințire a monumentalului edificiu de pe Valea Trotușului, în prezența pelerinilor, a preoților din Protopopiatul Onești și a autorităților locale și centrale.
Din soborul preoților prezenți la acest eveniment au făcut parte preacucernicul preot Nicolae Zaharia, protopop al Protopopiatului Onești, precum și preoți din parohiile învecinate.
În cadrul Sfintei Liturghii, oficiate la Altarul amenajat în proximitatea lăcașului de cult, au fost înălțate rugăciuni de pomenire pentru ctitorii acestui sfânt lăcaș, trecuți în veșnicia lui Dumnezeu. După oficierea Sfintei Liturghii, preacuviosul părinte Nectarie Eftimie, mare ecleziarh al Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, a dat citire hrisovului ce cuprinde în rezumat istoria recentă a lucrărilor de zidire a Sfântului Chivot închinat Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și al comunității ecleziastice de la Pârâul Boghii, apoi, în sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, însoțit de soborul preoților și de pelerinii prezenți, a oficiat slujba de sfințire a bisericii, înconjurând sfântul lăcaș și însemnând cu Sfântul și Marele Mir pereții exteriori, în cele patru puncte cardinale. Apoi, au fost sfințite Altarul, prestolul și pictura de la interior. Totodată, au fost binecuvântate și clădirile care întregesc ansamblul eclezial de la Pârâul Boghii.
În cuvântul de învățătură adresat pelerinilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre actul consacrării unui edificiu care devine din loc obișnuit un spațiu al prezenței lui Dumnezeu. Locul prezenței lui Dumnezeu are puterea de a-i transfigura pe cei care doresc să devină asemenea lui Dumnezeu, iar cei care se închină în biserică se împărtășesc din pacea care izvorăște din Dumnezeu. Totodată, ierarhul a amintit evenimentul trist din anul 2021, când vechiul lăcaș de cult din lemn a fost mistuit de flăcări, și despre renașterea duhovnicească a comunității de la Pârâul Boghii.
Preotul protopop Nicolae Zaharia a vorbit despre încununarea lucrărilor de zidire a bisericii de la Pârâul Boghii prin oficierea slujbei de sfințire prin mâinile ierarhului, într-o zi așteptată de întreaga comunitate, dar și despre lucrarea sfințitoare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim în întreaga eparhie.
La finalul evenimentului, preotul paroh Adrian Buceag a mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit în această lucrare și a rememorat fragmente din istoricul ctitoririi sfântului lăcaș, asumat de o comunitate destul de restrânsă ca număr de credincioși, dar cu mare dragoste față de casa lui Dumnezeu. De asemenea, preotul paroh a subliniat faptul că distincția primită în această zi este rezultatul efortului depus de întreaga comunitate eclezială și de reprezentanții comunității locale.
Pentru implicarea în coordonarea lucrărilor de zidire a bisericii și a ansamblului eclezial, preotului paroh Adrian-Viorel Buceag i-a fost conferit rangul onorific de iconom stavrofor.