În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfințirea Bisericii din Obârșeni, Vaslui
Duminică, 28 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat slujba de sfințire a bisericii din Parohia Obârșeni, Protopopiatul Bârlad. Cu acest prilej, sfântul lăcaș a primit ca ocrotitori pe Sfântul Ierarh Nicolae și pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon.
Din soborul slujitorilor au făcut parte părintele protopop Andrei Mereuță și părintele paroh Ștefan Ionuț Vârlan, informează Biroul de presă al eparhiei.
După momentul sfințirii, a urmat Sfânta Liturghie, oficiată în apropierea lăcașului de cult.
În cuvântul adresat celor prezenți, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre formele de manifestare a răului și despre capacitatea omului de a sesiza prezența lui Dumnezeu.
Preasfinția Sa a amintit de modul în care diavolul transmite iluzia că el nu există, în contextul dezvoltării și rafinării condițiilor de trai: „Baudelaire ne spune că, în momentul în care vom ajunge în punctul de a lăuda progresul, bunăstarea materială, un anume confort economic, diavolul, în viclenia lui, ne va spune că el nu există și ne va face să credem aceasta. Când suntem confortabili și totul ne merge bine, uităm de cele spirituale, uităm de sufletul nostru și de grija pe care trebuie să o avem față de el. […] Chiar dacă nu vom ajunge în punctul în care să avem o privire desfigurată, un chip murdărit de patimi sau să ne comportăm într-o manieră dezgustătoare, în momentul în care îl lăsăm pe diavol să lucreze nestingherit în viața noastră, inevitabil devenim oameni privați de libertate. Nu este blestem mai mare pentru om, decât să nu fie liber. În momentul în care cineva vrea să ne controleze viața, să ne verifice (să devină ca un securist), în mod instinctual, noi intrăm într-o fază de respingere și refuz al acelei persoane, pentru că nu putem suporta acest lucru, ne deranjează. Noi am fost creați și chemați de Dumnezeu să respirăm libertatea, să ne hrănim cu libertatea, iar nu să devenim captivi cuiva care vrea să ne posede și să ne transforme în niște obiecte ale sale, chiar și sub chipul iubirii”.
La finalul Sfintei Liturghii, în semn de prețuire, ierarhul Hușilor l-a hirotesit întru iconom-stavrofor pe părintele paroh Ștefan Ionuț Vârlan. De asemenea, Preasfinția Sa a oferit distincții de vrednicie celor care au sprijinit ridicarea bisericii din Obârșeni.