De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfințirea bisericii Mănăstirii Șcheia, Suceava
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost cinstit în chip deosebit miercuri, 20 iulie 2022, la mănăstirea din Șcheia, Suceava, al cărei ocrotitor este încă de la zidirea ei de către Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, în anul 1488.
Biserica a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al aceleiași eparhii. Tot în această zi a fost instalat și întâiul stareț de la reînființarea mănăstirii, măsură luată anul acesta, după 237 ani de la închiderea sfântului lăcaș în urma ocupării Bucovinei de către Imperiul Habsburgic.
Momentul de o importanță istorică s-a desfășurat în cadrul manifestărilor Anului Jubileu, dedicat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților Moștenirii mușatine - cultură, credință, istorie.
Mănăstirea „Sfântul Ilie”-Șcheia, considerată soră a Mănăstirii Voroneț datorită faptului că au fost ridicate în același an, în numai câteva luni, a primit veșmântul resfințirii, în prezența a numeroși credincioși.
La slujba de târnosire, în semn de cinstire a ctitorului, biserica a primit cel de-al doilea hram, „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”. Ierarhii au pecetluit masa Sfântului Altar și au binecuvântat interiorul și exteriorul bisericii prin stropirea cu apă sfințită și prin însemnarea în chipul Sfintei Cruci cu Sfântul și Marele Mir.
Evenimentul a continuat cu săvârșirea Sfintei Liturghii. La momentul rânduit, arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial la Sectorul monumente, patrimoniu și arhitectură bisericească, a adus în atenție cele mai importante aspecte legate de istoria mănăstirii recent reînființată.
În continuare, protosinghelul Elisei Preutu a fost hirotesit în slujirea de stareț. Părintele a adus mulțumiri chiriarhului pentru binecuvântare, soborului slujitor și credincioșilor pentru împreuna rugăciune. Totodată, le-a dăruit ierarhilor câte o icoană cu chipurile sfinților ocrotitori.
Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oferit binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii distincții de vrednicie, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești.
Au mai luat cuvântul Lucian Romașcanu, ministrul culturii, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, director al Bibliotecii Naționale a României, și Vasile Andriciuc, primarul comunei Șcheia. În încheiere, Părintele Arhiepiscop le-a vorbit credincioșilor despre faptul că biserica, prin primirea darului sfințirii, este a lui Dumnezeu și nu a oamenilor sau a unei instituții.
Fiecare credincios va avea posibilitatea de a intra și de a se închina în Sfântul Altar până duminică, 24 iulie, când se va săvârși prima Sfântă Liturghie pe Altarul nou pecetluit. Reorganizarea și revigorarea vieții monahale în așezămintele bucovinene închise au fost și sunt o prioritate a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, anunțată la scurt timp după întronizarea ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.