La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfințirea bisericii Parohiei Ramna din judeţul Caraş-Severin
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a sfinţit duminică, 8 decembrie, biserica Parohiei Ramna, Protopopiatul Reșița, județul Caraș-Severin, după încheierea lucrărilor de restaurare a locaşului şi a picturii. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale și numeroși credincioși din parohie, ne-a transmis diaconul Pavel Canea.
În cuvântul său de învăţătură, Episcopul Caransebeşului a arătat faptul că sfinţirea unui locaş de cult este un moment istoric pentru o comunitate: „Părintele paroh împreună cu membrii Consiliului și Comitetului parohial au lucrat foarte mult în ultima vreme la sfânta biserică pentru a o înnoi, sfântul locaș din Ramna fiind foarte vechi. Noi astăzi ne-am bucurat căci am binecuvântat o biserică luminoasă și înfrumusețată, dar în același timp este o bucurie pentru noi, căci nu doar biserica văzută este îngrijită, ci părintele paroh este implicat foarte mult și în a zidi biserica din sufletele credincioșilor, dovadă fiind numărul mare de credincioși care s-au apropiat de Sfântul Potir și s-au împărtășit cu Sfintele Taine”, a arătat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Pentru activitatea pastoral-misionară, preotul paroh George Moteca a fost hirotesit iconom stavrofor, iar ctitorii și binefăcătorii sfântului locaş au primit de la Preasfinţia Sa Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.
La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul le-a oferit daruri tuturor copiilor prezenți la biserică.
Localitatea Ramna este atestată documentar în 1364 și a avut o biserică de lemn ridicată în 1725 cu hramul „Învierea Domnului”. Biserica actuală, cu același hram, a fost construită în 1770 în stil baroc.