De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfinţirea bisericii româneşti din Genova
În localitatea italiană Genova a avut loc ieri, 30 octombrie, sfinţirea altarului Bisericii ortodoxe româneşti "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir". Slujba de târnosire a fost săvârşită de un sobor de ierarhi format din Înalt Preasfinţitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, şi Preasfinţitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, alături de mai mulţi preoţi şi diaconi din Italia şi România.
În aceeaşi zi, biserica românească şi-a sărbătorit şi ocrotitorul. Înainte de Sfânta Liturghie a avut loc sfinţirea altarului, prin punerea sfintelor moaşte în piciorul Sfintei Mese şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir. Printre invitaţi s-au aflat şi Eminenţa Sa, Cardinalul Angelo Bagnasco, Arhiepiscop şi Mitropolit catolic de Genova şi preşedintele Conferinţei Episcopale Italiene, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor române şi italiene. După slujbă nu a lipsit nici tradiţionala agapă frăţească, în cadrul căreia a fost organizată o expoziţie de icoane realizată de mai mulţi pictori români din comunitate. Biserica Parohiei ortodoxe româneşti "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir" a fost primită în 2006 din partea Arhiepiscopiei catolice din Genova, în vremea cardinalului Tarcisio Bertone, actualul secretar de stat al Vaticanului, care a înţeles nevoile comunităţii ortodoxe române şi a împrumutat spre folosinţă biserica, pentru o perioadă de 40 de ani. Până la acel moment, slujbele nu se ţineau în acelaşi loc, pentru că parohia nu deţinea nici un imobil. După ce biserica a fost dată în folosinţa parohiei româneşti, ea a trecut prin mai multe lucrări de reamenajare şi renovare, care au durat aproape un an şi jumătate. Pentru că adăposteşte moaştele Sfintei Muceniţe Ecaterina, dăruite românilor de Arhiepiscopia catolică, biserica este cunoscută în zonă drept Biserica "Santa Caterina" şi a devenit în scurtă vreme un punct de referinţă pentru cei aproape 5.000 de români care trăiesc în Genova şi în întreaga regiune Liguria. "Acum doi ani a avut loc sfinţirea catapetesmei, săvârşită de Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei. Din cauza unei inundaţii care a afectat acum un an biserica românească, aceasta a trebuit să treacă din nou prin lucrările de renovare, drept care, cu ocazia hramului şi cu acordul reprezentanţilor Arhiepiscopiei catolice, s-a hotărât sfinţirea altarului", a declarat părintele Constantin Filip, protopop de Liguria şi parohul bisericii româneşti din Genova.