Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfințirea bisericii românești din Troy, Michigan
Biserica ortodoxă cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a comunității românești din Troy (Michigan, Statele Unite ale Americii) a fost sfințită sâmbătă, 19 septembrie 2015. Credincioșii prezenți la sfintele slujbe s-au închinat moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae, aduse cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București.
Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Nathaniel, Arhiepiscop de Detroit al Episcopiei Ortodoxe Române din America din cadrul Bisericii Ortodoxe din America (OCA), împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi. După târnosirea locașului, PS Timotei Prahoveanul a citit mesajul transmis de Patriarhul României cu prilejul sfințirii Bisericii „Sfântul Nicolae și Sfânta Parascheva” din Troy.
În cuvântul de învățătură rostit, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a apreciat eforturile românilor ortodocși sub îndrumarea părintească a preotului paroh Gheorghe Cârstea, arătând că „ridicarea acestei biserici reprezintă pentru comunitate o adevărată școală a virtuții, la care s-a lucrat foarte mult. A fost o flacără care a animat eforturi de durată”. Comunitatea ortodoxă românească din Troy, după cum a remarcat Preasfințitul Părinte Timotei, „păstrează legătura indestructibilă cu ființa națională și menține credința românilor plecați departe în lume”. Totodată, numărul mare de credincioși prezenți la sfințirea bisericii oferă mărturie despre „dorința lor de a se ruga permanent la începutul lucrărilor mari, așa cum au făcut odinioară marii domnitori români, Sfinții Ștefan cel Mare și Constantin Brâncoveanu”, informează basilica.ro.
Delegatul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române a oferit bisericii un set de Sfinte Vase și o cruce de binecuvântare, realizate la Atelierele Patriarhiei Române, precum și o icoană cu chipul Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, ce are încrustat un fragment din cinstitele sale moaște. Părintele paroh Gheorghe Cârstea a fost distins cu Crucea Patriarhală, doamna preoteasă Felicia Cârstea a primit Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”, iar persoanele care au sprijinit mai mult refacerea acestui sfânt locaș au primit Diploma și medalia omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur”.
Racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București a fost dusă în America de părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru, care a declarat pentru `Ziarul Lumina~: „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu au trecut oceanul prin sfintele lor moaște. Prezența cinstitelor odoare în Statele Unite ale Americii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost un eveniment emoționant. Pentru prima dată după 416 ani, din anul 1599, când domnitorul Mihai Viteazul a adus mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae în Biserica «Sfântul Gheorghe»-Nou, acestea merg peste hotare și chiar dincolo de ocean ca să binecuvânteze mulțime de suflete de români! Evenimentul din Troy, Michigan, va rămâne o pagină frumoasă de istorie duhovnicească atât pentru Biserica «Sfântul Gheorghe»-Nou din București, cât și pentru Biserica «Sfântul Nicolae și Sfânta Parascheva» din Troy”.