Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Sfințirea Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Măgura
Biserica Parohiei Măgura din localitatea prahoveană Șoimari, Protoieria Vălenii de Munte, a fost târnosită duminică, 8 octombrie, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. După slujba de sfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar la final a oferit distincții binefăcătorilor care au ajutat la restaurarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș. Totodată, a binecuvântat cu agheasmă o troiță și capela mortuară din vecinătatea bisericii.
Credincioșii din satul prahovean Măgura au trăit duminică momente istorice de bucurie pentru comunitatea lor. Biserica parohială cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, care acum parcă se pierdea firesc printre culorile toamnei, așezată pe o colină de unde se pot privi în depărtări alte culmi ondulate și împădurite, a primit veșmântul sfințeniei, după mai multe lucrări desfășurate timp de opt ani, care au vizat restaurarea, repararea, înfrumusețarea și dotarea acesteia. De asemenea, au fost binecuvântate o troiță și o capelă, ce vor servi necesităților liturgice și misionare ale comunității.
După târnosirea bisericii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte părintele Mihail Peneș, protopop al Protoieriei Vălenii de Munte; părintele paroh Gabriel Banu; părintele Gabriel Pitulice de la Parohia Vărbilău 2, precum și alți preoți de la parohii din apropiere.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit pasajul evanghelic ce relatează minunea învierii fiului văduvei din Nain (Luca 7, 11-16): „Mântuitorul nu săvârșește această minune la rugămintea vreunei persoane, așa cum Evanghelia ne arată că El a făcut de multe ori, fie că femeia canaaneancă insistă pentru vindecarea fiicei sale, fie că sutașul roman Îl roagă pe Mântuitorul ca să-i vindece sluga aflată pe moarte, sau când îl vindecă pe tânărul stăpânit de duh mut și surd la rugămintea tatălui acestuia. Tot Evanghelia ne arată că multe dintre minunile Lui sunt făcute din propria Sa inițiativă, din milă nesfârșită față de omul pe care l-a creat la începutul zidirii. (...) Evanghelia de astăzi ne arată încă o dată mila fără de margini a lui Dumnezeu, pe care noi Îl numim Milostiv și Iubitor de oameni. Se îndreaptă către cetatea Nainului pentru că știa că aici o femeie are inima zdrobită de durere, este copleșită de suferință”.
Distincții pentru binefăcători
La final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oferit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, mai multe distincții.
Ca semn de recunoaștere a activității pastoral-misionare și administrativ-gospodărești desfășurate în parohie, părintele paroh Gabriel Banu a primit rangul de iconom stavrofor.
De asemenea, Diploma omagială 2023 - „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, cu medalie, a fost oferită: părintelui Nicolae Vasilescu de la Parohia Chievo, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; lui Constantin Zidaru, familiei Nicolae și Mărioara Coman; Georgianei Munteanu.
Ordinul Crucea „Maria Brâncoveanu” a fost oferit Constanței Săraru; Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou lui Nicolae Necula, iar Distincția de vrednicie cu chipul Sfinților Împărați Constantin și Elena a fost acordată Consiliului și Comitetului parohial. „Astăzi ne regăsim într-un moment de mare bucurie, când vedem și trăim cu toții ceea ce ne-am pus în gând să facem acum opt ani: să pictăm biserica în întregime, să o înfrumusețăm cu podoabe sfinte noi de cult; să o dotăm cu veșminte și acoperăminte noi, să o încălzim și să o târnosim. Dacă din anul 1977 sunt 46 de ani de slujire fără ca această biserică să fie sfințită, iată că astăzi putem spune că acest lăcaș, de acum sfânt, a renăscut și a fost binecuvântat”, a spus la final părintele paroh Gabriel Banu.