Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfinţirea Bisericii „Sfânta Sofia” din municipiul Galaţi
În ajunul pomenirii Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, duminică, 29 august, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfințit biserica cu hramurile „Sfânta Muceniţă Sofia” şi „Sfântul Ierarh Varlaam” din municipiul Galaţi.
Credincioşii gălăţeni au trăit momente de bucurie şi profundă simţire duhovnicească prin participarea la sfinţirea bisericii parohiale din cartierul Ţiglina. Slujba de târnosire a Altarului a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a prezentat aspecte din viaţa sfinţilor ocrotitori. De asemenea, a amintit că în acest cartier a mai existat o biserică închinată Sfintei Sofia demolată în anul 1963 de comunişti, mărturii în acest sens fiind oferite şi de câțiva credincioşi prezenţi la slujbă, care au cunoscut şi frecventat biserica respectivă.
La final, chiriarhul a adus mulţumiri celor care au sprijinit realizarea acestui important obiectiv pentru comunitatea parohială din această zonă a municipiului Galaţi.
Din cauza densităţii construcţiilor din această zonă a oraşului nu s-a găsit loc pentru construirea unei noi biserici care să fie accesibilă credincioşilor din cartier. La stăruinţa ierarhului Dunării de Jos s-a oferit clădirea unei foste centrale termice a zonei în care s-a amenajat, cu maximă atenţie, spaţiul liturgic şi cel social-filantropic.
Tot duminică a fost inaugurată şi cantina „Preot Titus Ionăşescu”, în memoria fostului preot de tradiţie şi cu viaţă de cuvios de la biserica istorică, care înființase o școală parohială și un fel de cămin cultural unde copiii săraci primeau gratuit lecții și mâncare, iar multe familii nevoiaşe cu mulţi copii beneficiau iarna şi la sărbători de sprijin material din partea părintelui.
După slujba de sfinţire a fost oficiată slujba Parastasului pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală, la împlinirea a 16 ani de la trecerea sa la cele veşnice, precum şi pentru slujitorii acestui lăcaş de cult adormiţi întru Domnul.
Pentru implicarea în lucrările de amenajare a bisericii, preotul paroh Petrică Mihai a primit rangul de iconom.
La final, toţi credincioşii prezenţi au avut posibilitatea de a trece prin Sfântul Altar şi a se închina la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă, acestea reprezentând momente profunde de evlavie şi emoţie sfântă.