De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Sfinţirea Bisericii Sfinţilor 40 de Mucenici
Biserica din municipiul Galaţi închinată Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia a fost sfințită joi, 9 martie 2017, de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Locașul este dedicat memoriei deținuților politici anticomuniști din județul Galați.
La 9 martie, de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost organizate mai multe evenimente liturgice, misionare şi cultural-educaţionale. Evenimentul central a fost sfinţirea bisericii memoriale din municipiul Galaţi, cu hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia”.
Locaşul de cult a fost ridicat prin contribuţia generoasă a unor donatori, la inițiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Anticomunişti din Galaţi, condusă de preot Alexandru Capotă, pe un teren donat de Radu Darie, nepotul unui fost deţinut politic. Construit în stil maramureşean între anii 2007 și 2008, sfântul locaş a devenit biserică memorială întru cinstirea „fericiţilor întru adormire eroi, ostaşi şi luptători români, din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român”.
Slujba de sfinţire a noii biserici şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite joi, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în prezenţa persoanelor care au suferit în temniţele comuniste, a urmaşilor sau rudelor acestora şi a credincioşilor din parohie. În cuvântul de învățătură, ierarhul locului a subliniat faptul că această biserică a odrăslit din sămânţa credinţei stropită cu sângele martiric al mărturisitorilor credinţei ortodoxe în vreme de prigoană ateo-comunistă: „Mărturisitorii şi martirii români sunt stâlpii de rezistenţă ai comunităţilor creştine, aidoma celor din primele secole creştine. Din sămânţa credinţei stropită cu sângele lor martiric a odrăslit şi această biserică memorială, unde sfintele moaşte ale sfinţilor mucenici aşezate în piciorul Sfintei Mese se întâlnesc tainic cu atâtea mărturii ale martirilor şi mărturisitorilor din închisorile comuniste. Supravieţuitorii lor, care au luat parte astăzi la slujba de sfinţire, sunt icoane vii ale mărturisirii dreptei credinţe, ale demnităţii şi libertăţii, icoane demne şi vrednice nu doar de cinstit, ci, mai ales, de urmat de către noi toţi în Biserică, în școală, acasă şi în societate”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Casian.
Cu această ocazie, părintele paroh Costel Dumbravă a primit rangul de sachelar. La final, foștii deținuți politici prezenţi la Sfânta Liturghie au primit din partea ierarhului cărţi, icoane şi alte daruri.
De asemenea, tot joi, credincioşii au putut admira o expoziţie de imagini şi schiţe cu chipuri de mărturisitori români din închisorile comuniste, realizată de elevi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” şi studenţi ai Facultăţii de Arte din Galaţi.