În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Sfințirea bisericii și acțiuni sociale într‑o parohie gălățeană
Credincioșii Parohiei Crăiești din Protopopiatul Târgu Bujor, județul Galați, au trăit duminică, 3 martie, momente de aleasă bucurie duhovnicească, întrucât biserica parohială a primit veșmântul luminos al sfințeniei prin slujba târnosirii oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Cu prilejul acestui însemnat eveniment istoric din viața comunității, biserica parohială ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil a primit un nou hram, „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon”. Slujba de sfințire a fost săvârșită de chiriarh în prezența ctitorilor, a reprezentanților autorităților locale, a unor cadre medicale și universitare, precum și a numeroși credincioși din parohie și din satele învecinate. Bucuria celor prezenți la sărbătoarea parohiei a sporit la momentul trecerii tuturor prin Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă și a primi arhiereasca binecuvântare.
În continuare, Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea bisericii. În cuvântul de învățătură rostit, Părintele Arhiepiscop Casian a explicat înțelesurile duhovnicești ale slujbei de sfințire a unei biserici și a tâlcuit Evanghelia duminicală, subliniind importanța pocăinței în viața creștină și săvârșirea faptelor bune pentru semenii bolnavi și cei greu încercați de suferință.
Pentru implicarea în lucrările de construire și de amenajare a noului lăcaș de cult, părintele paroh Ștefan Pintilie a primit, din partea chiriarhului, rangul de iconom stavrofor, iar cei care au contribuit la zidirea și înfrumusețarea bisericii Parohiei Crăiești au primit diplome de ctitori.
„În această zi a sărbătorii reînnoirii iubirii părintești, obținem în satul românesc o renaștere a iubirii lui Dumnezeu pentru poporul Său prin întâlnirea într-o singură familie, într-un sat tradițional, datând din jurul anului 1500. Această lucrare impresionantă nu constă doar în ridicarea zidurilor bisericii, ci s-a văzut astăzi în numărul de participanți la sfintele slujbe”, a afirmat ierarhul.
În contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, după oficierea slujbei de sfințire și a Sfintei Liturghii, cadrele medicale prezente, venite de la Mănăstirea Tudor Vladimirescu și din Parohia Brătulești, au oferit consultații gratuite mai multor bolnavi și vârstnici, la dispensarul din sat situat în apropierea bisericii. Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, investigații de tip EKG, controlul glicemiei și efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cronice. De asemenea, cu sprijinul unui lanț farmaceutic, persoanele consultate și depistate cu diverse afecțiuni au primit medicamente gratuite, în baza prescripțiilor medicale oferite de medicii prezenți, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial.