La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfințirea capelei cimitirului parohiei prahovene Podu Vadului
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s‑a aflat duminică, 10 octombrie 2021, în mijlocul credincioșilor parohiei prahovene Podu Vadului, Protoieria Câmpina, unde a sfințit capela cu hramul „Înălțarea Domnului” a cimitirului parohial. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială din vecinătate, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, ctitorii și binefăcătorii care au ajutat la realizarea lucrărilor de edificare și înfrumusețare a acestei capele au primit distincții din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Credincioșii cartierului Podu Vadului al orașului Breaza, județul Prahova, au trăit duminică momente de bucurie duhovnicească. După ample lucrări de înfrumusețare derulate în contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, capela cimitirului parohial a primit veșmântul sfințeniei. Lucrările au constat în placarea cu marmură și granit a pridvorului, pardoselii și pereților interiori; confecționarea ușilor de intrare din lemn de stejar stratificat; amenajarea aleilor exterioare și împrejmuirea cimitirului parohial.
După sfințirea capelei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu soborul de slujitori, a mers în procesiune la biserica parohială din vecinătate, cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, unde a săvârșit Sfânta Liturghie. Din soborul de slujitori au făcut parte părintele arhimandrit David Petrovici, starețul Mănăstirii Caraiman și exarh pentru zona de munte a Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele Grigore Melnic, protopop al Protoieriei Câmpina; părintele paroh Ion Laurențiu Vereșș, precum și alți slujitori de la parohii învecinate.
De asemenea, credincioșii au avut posibilitatea de a se închina și la racla ce adăpostește câte un fragment din moaștele Sfântului Mucenic Efrem cel Nou și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, adusă special pentru acest eveniment de la Parohia „Buna Vestire”‑Bellu din sectorul 4 al Capitalei.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit de la Luca, 7, 11‑16, în care este relatată minunea învierii fiului văduvei din Nain. „Învățăm din această Evanghelie că Cel care stăpânește peste viață și peste moarte este Mântuitorul Hristos. El a spus ucenicilor că aceia care cred în El, dacă vor muri, vor trăi în veci. Evanghelia acestei duminici ne învață că nu moartea are ultimul cuvânt, ci învierea și viața veșnică. Cea mai frumoasă cântare a Bisericii, pe care o cântăm în noaptea Sfintelor Paști, are și cel mai înalt mesaj, pe cel al Învierii. Mântuitorul este învierea și viața, și toți cei care cred în El vor trăi în veci. Ei nu vor muri, ci doar se vor schimba. Cartea Apocalipsei ne vorbește despre cei care vor fi scriși în Cartea Vieții pentru faptele pe care le‑au făcut și pentru credința lor. (...) Ne rugăm Mântuitorului Hristos, Care stăpânește peste viață și peste moarte, să ne ajute tuturor să ne bucurăm în această lume de prieteni, de rudenii și de frați. Să ne bucurăm de darurile Bisericii, iar în ziua în care ne vom îndrepta către Cel care stăpânește peste viață și peste moarte, să ne întâlnim cu Domnul vieții veșnice”, a reliefat Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oferit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, distincții ctitorilor și ostenitorilor care s-au implicat în realizarea lucrărilor desfășurate la capela parohiei. Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” a fost oferit părintelui paroh Ion Laurențiu Vereșș; Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei - Ocrotitorul României” a fost oferită părintelui pensionar Dumitru Costică, fost protopop al Protoieriei Câmpina, Tatianei Alina Vereșș, lui Sorin Chivu și familiei Ion și Ana Niță; Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni a fost oferit lui Bogdan Cristian Novac, primarul orașului Breaza. Totodată, Distincția de vrednicie cu chipul „Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou - Ocrotitorul Bucureștilor”, a fost oferită familiilor: Bran, Toth, Botoacă, Rădulescu, Corcodel și Dinulescu. Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost oferită Ancăi Ștefania Donea, iar Diploma de Onoare „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost oferită Consiliului parohial și Comitetului parohial.