La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Capelă înnoită la Cimitirul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din orașul Brăila
Cu ocazia zilei de pomenire de obşte a tuturor celor adormiţi întru nădejdea învierii, sâmbătă, 30 octombrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în mijlocul credincioşilor brăileni, unde a săvârşit slujba de sfințire a capelei cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” şi „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din cadrul Cimitirului „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din oraş.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre credinţa, respectul şi iubirea milostivă manifestate de bunii creştini în zilele stabilite de Biserică pentru pomenirea moşilor şi strămoşilor noştri trecuţi în veşnicie. De asemenea, ierarhul a arătat că prezenţa credincioşilor la morminte şi îngrijirea acestora sunt semne ale dragostei, respectului şi credinţei noastre în Înviere, iar în acest an Biserica ne îndeamnă să ne preocupăm mai atent de locurile unde odihnesc eroii patriei şi toţi cei adormiţi din neamurile noastre, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
După slujba de sfinţire, a fost oficiată slujba Parastasului pentru toţi cei care sunt înhumaţi în cimitirul municipal. În continuare, ierarhul, înconjurat de cei peste 80 de preoţi brăileni prezenţi la eveniment, a mers la mormintele eroilor, preoţilor, profesorilor şi ale altor personalităţi pentru a le tămâia şi stropi, după tradiţie, cu vin.