Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfințirea Cimitirului Eroilor Români din orașul Fălești
Miercuri, 15 septembrie 2021, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, a sfințit Cimitirul Eroilor Români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial din orașul Fălești, Republica Moldova, informează Biroul de presă al eparhiei. De asemenea, ierarhul a săvârșit și un parastas pentru toți eroii români căzuți pe câmpul de luptă. Cimitirul Eroilor Români din Făleşti a fost amenajat pe locul fostului cimitir unde îşi dorm somnul de veci 299 de ostaşi români căzuţi în luptele pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică. Pe timpul regimului sovietic, peste osemintele celor 299 de ostaşi români înmormântaţi în cimitirul din Făleşti a fost construit Liceul „Alexandr Puşkin”. Lucrările de amenajare a cimitirului au fost coordonate de Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei Monumentum.
Printre cei care au vorbit în faţa celor adunaţi la ceremonia de inaugurare şi sfinţire a Cimitirului Eroilor Români au fost: Veaceslav Tambur, vicepreședinte al raionului Fălești, Excelenţa Sa Domnul Petrișor Dumitrescu, consulul general al României la Bălți, istoricul Anatol Petrencu - doctor în istorie, prof. universitar Adrian Cheptonar, deputat în Parlamentul Republici Moldova, Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei Monumentum, şi PS Antonie, Episcopul de Bălţi.
Preasfințitul Părinte Episcop Antonie, în cuvântul său, a apreciat munca depusă de preşedintele Asociaţiei Monumentum pentru amenajarea parcelei cu cruci pe locul fostului cimitir din Făleşti distrus de sovietici şi a amintit că anul 2021, în Patriarhia Română, este „Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”. Cu această ocazie, ierarhul a înmânat mai multe diplome de gratitudine celor care s-au implicat în amenajarea cimitirului.