Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Sfințirea icoanelor capelei Centrului de detenţie Brăila-Tichileşti
Centrul de detenţie pentru minori şi tineri din localitatea Tichileşti, judeţul Brăila, a îmbrăcat joi, 27 iunie, haină de sărbătoare. Noile icoane ce înfrumuseţează capela cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din clădirea Centrului de detenţie, au fost sfinţite de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa comandantului şi a personalului administrativ din cadrul penitenciarului, precum şi a tinerilor aflaţi în privare temporară de libertate.
După săvârşirea slujbei de sfinţire, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a rostit rugăciunile speciale pentru cei aflaţi în închisori şi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre ajutorul pe care îl primesc tinerii privaţi de libertate prin educaţia creştină pentru recuperarea adevăratei stări a omului liber în faţa lui Dumnezeu şi a semenilor.
În semn de recunoştinţă pentru sprijinul acordat acestei instituţii, ierarhul locului a primit din partea conducerii penitenciarului o plachetă omagială personalizată.
La final, Arhiepiscopul Dunării de Jos i-a binecuvântat şi i-a stropit cu agheasmă pe toţi cei prezenţi şi le-a oferit tinerilor deţinuţi diplome, cărţi de rugăciuni, iconiţe şi alte daruri. De asemenea, cu sprijinul parohiei brăilene „Sfânta Cruce”, 40 de deţinuţi au primit pachete cu produse de igienă.
Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a constituit şi un bun prilej pentru organizarea unei expoziții de icoane şi alte obiecte tradiționale românești confecționate de deținuți la Şcoala Gimnazială Specială Tichileşti şi în atelierele ocupaționale ale unității de detenție.
Penitenciarul de la Tichileşti este o instituţie care face parte din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, profilată pe custodierea şi reintegrarea socială şi morală a persoanelor tinere care execută pedepse privative de libertate. Din punct de vedere canonic, aşezământul face parte din Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Primul lăcaș destinat săvârşirii slujbelor bisericeşti pentru tinerii aflaţi temporar în acest penitenciar a fost sfinţit de către chiriarhul Dunării de Jos la data de 10 februarie 1996. Întrucât în anul 2007, vechiul sediu al penitenciarului a fost demolat, la data de 17 decembrie 2012 a fost inaugurată o clădire nouă şi modernă în care s-a amenajat şi capela cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, târnosită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian în data de 20 iunie 2013.