De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfinţirea locaşului ortodox sârb din Sutjeska
Duminică, 19 aprilie, la Sutjeska-Serbia, a avut loc târnosirea primei biserici construite de ortodocşii sârbi din această localitate, ale cărei lucrări au fost demarate în anul 2002. Din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi urmare a invitaţiei adresate de Consiliul parohial al bisericii, la acest eveniment important din viaţa comunităţii sârbe din Sutjeska a fost prezent şi părintele Petru Berbentia, protopopul Reşiţei.
Prezenţa părintelui protopop Petru Berbentia la slujba de târnosire se datorează bunelor relaţii de frăţietate pe care le-a promovat, în numele Episcopiei Caransebeşului, cu comunitatea românească, precum şi cu cea sârbească din mai multe localităţi ale Banatului Sârbesc, dar şi cu românii de pe Valea Timocului, Valea Moravei şi Ţinutul Homolie, din sud-estul Serbiei, români care aparţin de Episcopia Românească „Dacia Felix“. Preasfinţitul Părinte Nicanor, Episcopul sârbilor din Banatul Voivodinei, a fost întâmpinat în satul din pusta Banatului de un impresionant sobor de preoţi sârbi, de preotul Cristian Popi, cel care administrează biserica românească din Sărcia, dar şi de protopopul Reşiţei. După aşezarea unei cutii cu sfinte moaşte în Masa Altarului, rugăciunile speciale de sfinţire şi procesiunea de înconjurare a noului locaş de rugăciune, chiriarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie.
La vremea cuvenită, preotul sârb de la Veliki Begheiţi (Toracul Mare) a rostit un cuvânt de învăţătură, iar după otpustul Sfintei Liturghii, protopopul Petru Berbentia a dat citire mesajului frăţesc al Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian. De asemenea, acesta a subliniat că astfel de evenimente binecuvântate şi trăite în comuniune demonstrează încă o dată buna relaţie pe care o cultivă românii şi sârbii de pe aceste meleaguri.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Nicanor a rostit un cuvânt adecvat momentului festiv, mulţumind pentru gândurile transmise de la Caransebeş. La propunerea părintelui paroh Iovan Vaselinov, ctitorul bisericii, Preasfinţitul Părinte Nicanor a împărţit acte de cinstire celor care au sprijinit această lucrare, precum şi „naşilor“ bisericii pentru ziua de hram, pentru că această biserică va avea ca hram „Învierea Domnului“. Pentru toată munca depusă, părintele paroh a primit distincţia de „iconom“ şi dreptul de a purta brâu roşu. Sutjeska (româneşte, Sărcia) este o localitate în Banatul Voivodinei - Serbia, adică ceea ce este îndeobşte cunoscut sub numele de Banatul Sârbesc. Până duminică, 19 aprilie 2015, comunitatea ortodocşilor sârbi nu a avut locaş de închinare, în mare parte aceasta datorându-se frământărilor politice ale vremurilor din ultima parte a secolului XX.