În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfințirea Monumentului Eroilor din Sebiș, Bistriţa‑Năsaud
În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (a Lăsatului sec de carne), 19 februarie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în Parohia Sebiș, județul Bistrița-Năsăud, unde a sfințit monumentul eroilor.
În biserica parohială cu hramul „Înălțarea Domnului”, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie, în prezența a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Răsplata finală”. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de preoți și teologi din zonă. La chinonic, interpreții de muzică populară Teodora Simionca și Alexandru Pugna - managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, au interpretat mai multe pricesne.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, ierarhul i-a oferit parohului Ciprian Frățilă Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Primarul comunei Șieuț, Mihai Gheorghe Ivan, a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, viceprimarul Florin Ionel Simionca, preoteasa Claudia Frățilă și colonelul în rezervă Gelu Emil Bumb au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, ierarhul le-a oferit diplome de aleasă cinstire mai multor binefăcători, iar copiilor prezenți le-a dăruit cărți duhovnicești.
La finalul slujbei, preotul paroh Ciprian Frățilă a mulțumit Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei și tuturor celor care s-au implicat în activitățile parohiei.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a sfințit, apoi, Monumentul Eroilor, ridicat în memoria eroilor locali căzuți pe câmpurile de luptă din cele două războaie mondiale. Monumentul, aflat în proximitatea bisericii parohiale, s-a făcut cu sprijinul Primăriei Comunei Șieuț, de care aparține localitatea Sebiș. Ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre importanța cinstirii eroilor neamului românesc. De asemenea, au mai vorbit primarul comunei Șieuț, Mihai Gheorghe Ivan, deputatul Bogdan Ivan Gruia și colonelul în rezervă Gheorghe Tanco, președintele Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” - filiala Bistrița-Năsăud, iar un grup de elevi de la Școala Gimnazială din Sebiș a susținut un program artistic.
Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane la monumentul eroilor, urmată de defilarea gărzii de onoare. Detaşamentul a fost constituit din militari ai Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița, alături de Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița.