La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfinţirea noilor birouri ale Sectorului Relaţii interbisericeşti şi interreligioase şi Comunităţi externe bisericeşti
Sâmbătă, 24 octombrie 2009, a avut loc sfinţirea noilor birouri recent renovate ale Sectorului Relaţii interbisericeşti şi interreligioase şi Comunităţi externe bisericeşti ale Patriarhiei Române din Palatul Patriarhiei.
Slujba care a avut loc în continuarea evenimentelor prilejuite de sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Catedralei patriarhale şi al Capitalei, a fost oficiată de către PF Părinte Patriarh Daniel şi IPS Părinte Vasile, Mitropolit de Elassona.
La finalul slujbei de sfinţire a noilor birouri, la care au participat ierarhi, membri ai Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, şi preoţi, membri ai Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de învăţătură în care subliniat importanţa acestui sector al Administraţiei Patriarhale, evidenţiind grija deosebită pe care Biserica Ortodoxă Română o manifestă faţă de parohiile şi faţă de credincioşii români din diasporă.
„În toată Europa şi America avem aproape patru milioane de ortodocşi români. Această diasporă presupune o grijă deosebită, un sprijin deosebit pentru cei aproape 500 de preoţi români care lucrează în afara graniţelor României. Aceasta înseamnă o lucrare care ne aduce bucurie şi presupune, în acelaşi timp, mai multă osteneală“, a spus Părintele Patriarh Daniel.
Preafericirea Sa le-a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în renovarea spaţiilor binecuvântate acum şi a evidenţiat în mod deosebit pe domnul Ştefan Cliseru, care a fost sponsorul principal al acestor lucrări de înnoire şi de dotare. Patriarhul României i-a oferit domnului Ştefan Cliseru, pentru activitatea şi sprijinul acordat Bisericii Ortodoxe Române, o distincţie de vrednicie, ca semn al preţuirii şi binecuvântării pentru râvna şi dărnicia arătate faţă de Biserică. De asemenea, domnul Cliseru a mai primit în dar din partea Părintelui Patriarh Daniel o icoană a Maicii Domnului şi un album cu Cate-drala patriarhală, restaurată şi resfinţită la 350 de ani de existenţă, „Duhul Sfânt a înnoit-o“. Pentru Sectorul Relaţii interbisericeşti şi interreligioase şi Comunităţi externe bisericeşti ale Patriarhiei Române, Întâistătătorul Bisericii noastre a oferit în dar o icoană a Sfântului Vasile.
În încheiere, PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, a mulţumit Patriarhului României, care a binecuvântat ca cele două sectoare să se mute în acest loc, precum şi domnului Ştefan Cliseru pentru bunăvoinţa arătată faţă de Biserică. „Preafericirea Voastră, Vă mulţumim în numele ostenitorilor de la aceste două sectoare reunite sub coordonara părintelui consilier Michel Tiţa, mulţumim tuturor ierarhilor prezenţi la această slujbă de binecuvântare, care înseamnă şi un început nou al activităţii acestor sectoare, şi nădăjduim ca Bunul Dumnezeu să ne ajute să întreprindem o lucrare frumoasă, astfel încât Biserica noastră şi din acest punct de vedere, dar şi al lucrării să fie la loc de cinste“, a spus PS Ciprian Câmpineanul.