În a doua zi de Crăciun, Palatul arhiepiscopal în stil brâncovenesc din Buzău a fost sfinţit de Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa consilierilor eparhiali, a autorităţilor locale şi a invitaţilor la acest moment.
La Palatul arhiepiscopal din cadrul Centrului eparhial din municipiul Buzău al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei s-au desfăşurat anul acesta importante lucrări de restaurare şi înfrumuseţare la interior şi exterior. Edificiul este unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale şi istorice din Buzău, păstrând elemente ale arhitecturii muntene, dintre care cea mai importantă este pridvorul brâncovenesc deschis cu coloane. După ce a fost readus la frumuseţea începuturilor, pe 26 decembrie palatul a fost sfinţit şi inaugurat. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, şi de Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ne-a spus Dragoş Olteanu, consilier media eparhial. „Îmi înalţ gândul cu recunoştinţă către Bunul Dumnezeu, pentru că ne-a întărit, ne-a inspirat şi ne-a ajutat ca, într-un timp relativ scurt, să putem duce la bun sfârşit câteva lucrări ce culminează cu restaurarea Palatului arhiepiscopal de la Buzău. Prin aceasta, am dorit să împlinesc un mandat şi un testament nescris, dar transmis în chip spiritual de la un ierarh la altul, acela nu doar de a întreţine, ci şi de a înfrumuseţa patrimoniul pe care ei l-au înnoit la vremea lor şi apoi l-au lăsat moştenire“, a spus IPS Arhiepiscop Ciprian. La rândul său, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian a apreciat valoarea deosebită a edificiului şi modul armonios şi elegant în care palatul a fost pus în evidenţă prin lucrările de restaurare. „V-a fost dat să înnobilaţi o lucrare necesară, care vă reprezintă, şi aceasta trebuie să fie un exemplu de urmat şi pentru celelalte centre de cultură, de credinţă şi de spiritualitate din această străveche şi preafrumoasă eparhie a Bisericii Ortodoxe Române“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
La eveniment au participat autorităţi locale, ostenitori de la Centrul eparhial, precum şi persoane care au sprijinit renovarea şi amenajarea edificiului.
Palatul arhiepiscopal, zidit în vremea marelui voievod al Ţării Româneşti Matei Basarab (1580-1654), a fost reconstruit în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714) şi în perioada păstoririi episcopului Chesarie al Buzăului, în secolul al XIX-lea. Importante lucrări de restaurare şi punere în valoare a edificiului au fost săvârşite în anii 1980, în timpul păstoririi episcopilor Antonie şi Epifanie.