De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfințirea Paraclisului Reședinței Arhiepiscopale din Buzău
În ziua de prăznuire a Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, Episcopul Cartaginei, vineri, 13 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și-a cinstit ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, chiriarhul a târnosit paraclisul din interiorul Reședinței Arhiepiscopale de la Buzău, închinat acestui sfânt și amenajat, între anii 2020 și 2024, prin implicarea directă a Înaltpreasfinției Sale.
După slujba de sfințire a lăcașului de cult, Părintele Arhiepiscop Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal, părintele Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, arhidiaconul Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhidiaconul Laurențiu Manea. La eveniment au participat părinții consilieri și inspectori eparhiali, exarhii așezămintelor monahale, precum și părinții protoierei ai celor șapte protopopiate buzoiene și vrâncene.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a explicat faptul că mult timp a existat o confuzie între Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian al Cartaginei, martirizat în data de 14 septembrie 258 și sărbătorit cu o zi înainte, și Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian din Asia Mică, fostul vrăjitor, sărbătorit la 2 octombrie împreună cu Sfânta Muceniță Iustina fecioara, din cauza unor asemănări destul de mari între viețile celor doi, cu toate că acești sfinți nu au fost contemporani și au trăit în spații geografice diferite: „Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian, Episcopul Cartaginei, a fost preocupat îndeosebi de buna organizare a Bisericii și de păstrarea disciplinei în rândul clerului african prin conștientizarea și impunerea principiului ascultării, fără de care nimeni nu poate propăși din punct de vedere duhovnicesc. Totodată, a stabilit condițiile canonice cu privire la modul în care puteau fi reprimiți în comuniunea Bisericii cei care, de frica persecuției, au trădat credința creștină, acestora impunându-li-se o perioadă îndelungată de pocăință. Și-a îndeplinit misiunea încredințată de Dumnezeu, aceea de păstor duhovnicesc al eparhiei africane din Cartagina, până la sfârșitul lunii august a anului 257, când a fost îndepărtat din scaunul arhieresc și exilat la Curubis, astăzi Korba, în Tunisia, unde a stat timp de un an. Rechemat în cetate de proconsulul Cartaginei, a fost supus unui nou interogatoriu, cu intenția de a-l determina să renunțe la credința creștină, însă ierarhul nu a acceptat. Drept urmare, în seara zilei de 13 septembrie 258, a fost arestat și condamnat la moarte, iar în dimineața zilei de 14 septembrie, a fost executat prin decapitare, dându-și obștescul sfârșit în mâinile lui Dumnezeu. Creștinii l-au cinstit dintru început ca pe un sfânt martir, întrucât a avut curajul să-L mărturisească pe Hristos cu prețul vieții. A rămas în conștiința Bisericii ca părintele prin excelență al eclesiologiei creștine autentice, de vreme ce s-a luptat din răsputeri pentru păstrarea unității bisericești, condamnând tendințele schismatice ale unor clerici din vremea sa”, a precizat chiriarhul Buzăului și Vrancei.
La final, părintele vicar Marian Gegea i-a transmis Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian un mesaj de felicitare pentru ziua onomastică, dar și pentru frumoasa jertfă ctitoricească adusă lui Dumnezeu la Reședința Arhiepiscopală din Buzău. În numele ostenitorilor de la Centrul eparhial și de la protoierii, precum și al tuturor clericilor din eparhie, acesta i-a dăruit ierarhului un frumos aranjament floral, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial.