La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfinţirea picturii bisericii Parohiei Vărbilău II
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit sâmbătă, 2 septembrie, slujba de sfinţire a picturii bisericii Parohiei Vărbilău II, Protopopiatul Vălenii de Munte. În continuare, ierarhul, ca delegat al Patriarhului României, a săvârşit Sfânta Liturghie, apoi slujba de punere a pietrei de temelie pentru noua biserică ce va fi construită pentru comunitatea de creştini ortodocşi din Vărbilău, sfânt locaş ce va avea hramurile „Sfânta Treime” şi „Acoperământul Maicii Domnului”.
În cuvântul de învăţătură rostit după slujba de sfinţire a picturii bisericii din localitatea Vărbilău, PS Episcop Varlaam Ploieşteanul le-a explicat credincioşilor prezenţi importanţa cinstirii sfintelor icoane. „În rugăciunea de sfinţire s-a spus că noi privim cu ochii trupeşti aceste icoane, dar înţelegem cu ochii cei duhovniceşti vieţuirea sfântă a sfinţilor care sunt zugrăviţi pe pereţii acestei biserici. Totodată suntem îndemnaţi să ne înflăcărăm asemenea lor de dorinţa de a ne sfinţi viaţa prin rugăciune, prin credinţă, prin osteneli, prin fapte bune şi prin iubirea necondiţionată a lui Dumnezeu, exprimată în iubirea semenilor noştri care au nevoie de mila şi ajutorul nostru. Această pictură a bisericuţei dumneavoastră a primit astăzi haină luminoasă prin pecetluirea cu Sfântul şi Marele Mir şi prin stropirea cu apă sfinţită (...). Atunci când ne rugăm lui Dumnezeu în biserică sau acasă, în faţa sfintelor icoane, să-I cerem ca să ne învrednicească să ascultăm şi să împlinim în viaţa noastră poruncile Sale aşa cum au făcut-o sfinţii zugrăviţi pe pereţii bisericii”, a spus Preasfinţia Sa.
În continuare, ierarhul a subliniat faptul că sfintele icoane sunt ferestre către cer şi a evidenţiat multipla funcţionalitate a picturii bisericeşti.
După Sfânta Liturghie, ierarhul l-a hirotesit întru sachelar pe pr. paroh Gabriel Pitulice, pentru bogata activitate pastoral-misionară desfăşurată la parohie. Primarului comunei Vărbilău, domnul Ion ioniţă, i-a fost oferită Diploma omagială „2017 - Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti” cu medalie, pentru implicarea şi sprijinul acordat în mod deosebit la lucrările desfăşurate la Parohia Vărbilău II. Aceeaşi diplomă a fost înmânată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul şi doamnelor Adriana Bucur şi Mihaela Alina Pitulice. Distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost acordată Consiliului parohial, iar Distincţia de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost acordată Comitetului parohial al Parohiei Vărbilău II, Protopopiatul Vălenii de Munte. A urmat apoi slujba punerii pietrei de temelie pentru un nou locaş de cult în comuna Vărbilău II.
La final, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, împreună cu pr. protoiereu Mihail Peneş, a vizitat Parohia „Naşterea Maicii Domnului”, Protopopiatul Vălenii de Munte. La această parohie, un grup de copii, coordonaţi de pr. paroh Romeo Bolovan, au fost premiaţi în urma desfăşurării unui concurs de şah.