Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit vineri, 27 decembrie 2024, în ziua de pomenire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din
Sfinţirea sediului administrativ al Eparhiei Bucureştilor
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit ieri, 21 decembrie 2018, sediul administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a fost recent consolidat, restaurat şi înfrumuseţat. La slujbă au fost prezenți Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi ostenitorii din cadrul Administraţiei eparhiale.
Sediul administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor a fost construit în 1926 din iniţiativa primului patriarh al României, Preafericitul Miron Cristea. „Am dorit ca sfinţirea acestui Centru eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor să se săvârşească la sfârşitul Anului Centenar în care ne aducem aminte în mod deosebit de Patriarhul Miron, un mare militant pentru Unirea românilor din 1918. Este o clădire veche, dar acum, fiind consolidată, înnoită şi dotată, este foarte modernă. Este o îmbinare între tradiţie şi modernitate. Totodată, s-a câştigat spaţiu la mansarda clădirii, unde vor funcţiona mai multe birouri. Spaţiul a fost recompartimentat şi s-a obţinut şi o sală de întruniri, pentru că aceasta era o necesitate (...). Vă dorim ani mulţi, binecuvântaţi şi spor în toată activitatea, pentru că singura, adevărata bucurie este bucuria roadelor, bucuria unei activităţi cinstite, transparente, eficiente şi binecuvântate de Dumnezeu”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul său la sfârșitul slujbei de sfințire.
Dar pentru sediul Arhiepiscopiei Bucureștilor
Întâistătătorul Bisericii noastre le-a mulţumit şi i-a felicitat pe toţi cei care s-au ocupat în mod deosebit de consolidarea şi restaurarea clădirii. Au fost evidenţiate Primăria Generală a Capitalei, firma „Divers Construct” SRL, precum şi Sectorul monumente şi construcţii bisericeşti al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În semn de preţuire şi binecuvântare, Patriarhul României a oferit pentru sediul administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor o icoană cu chipul Maicii Domnului, care va fi aşezată în Sala „Centenar” a clădirii.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, i-a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântare şi i-a oferit un buchet de flori. „În această perioadă a concluziilor, după un an plin de realizări, vă mulţumim pentru această osteneală. Aflându-ne aici, în preajma Colinei Bucuriei, pe care se află vechea Catedrală Mitropolitană, devenită apoi Catedrală Patriarhală, ştim că în apropiere, Mitropolitul Nifon Rusăilă a construit tipografia, care a fost restaurată atât la începutul veacului 20, cât şi la jumătatea aceluiaşi secol. Deci, tipografia a fost construită de Mitropolitul Nifon, a fost extinsă şi restaurată de Mitropolitul Iosif şi apoi de Patriarhul Justinian, până când Preafericirea Voastră ați restaurat-o din nou. La fel, această clădire a aşteptat mai bine de 80 de ani pentru a fi restaurată în această haină pe care astăzi aţi binecuvântat-o, oferind multor sectoare sau departamente ale Arhiepiscopiei Bucureştilor posibilitatea de a lucra frumos, într-o atmosferă deosebită. Ca o concluzie, putem spune şi noi, aşa cum a spus Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica atunci când a ajuns stareţ şi apoi episcop, că «n-a venit să se odihnească în ostenelile altora». Preafericirea Voastră i-aţi învăţat pe toţi colaboratorii ca să nu se odihnească în ostenelile altora, ci să lucreze pentru a avea bucuria pe care o simt cei care lucrează frumos”, a reliefat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Grija pentru restaurarea unor edificii bisericești emblematice din Capitală
De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat faptul că lucrarea în Biserică trebuie să fie în solidaritate şi cooperare. „Sunt multe de făcut, sunt necesare unele clădiri noi, dar înainte de a construi clădiri noi trebuie să le consolidăm şi restaurăm pe cele vechi. Înainte de a începe construirea Catedralei Mântuirii Neamului, sau Catedrala Naţională, mai întâi, în 2008, am consolidat şi restaurat catedrala veche, Catedrala Patriarhală. Au urmat consolidarea Reşedinţei Patriarhale, consolidarea Palatului Patriarhiei, clădirea aceasta, şi în viitorul apropiat vechea clădire, fostul Centru eparhial trebuie consolidat, recompartimentat şi supraetajat, pentru a avea un spaţiu mai adecvat atunci când avem invitaţi şi vizite de ierarhi şi personalităţi. Centrul eparhial nu are o casă de oaspeţi adecvată şi de aceea trebuie şi clădirea veche, clădirea Centrului eparhial, înnoită, mărită şi dotată corespunzător”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.