La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Sfințirea unei biserici românești din Lyon
Românii ortodocși din Lyon, Franța, au trăit duminica trecută momente de bucurie duhovnicească la sfințirea bisericii românești „Sfânta Eugenia”, care, cu acest prilej, a fost pusă și sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Prea- sfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.
După slujba de sfințire, Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul a vorbit credincioșilor despre importanța acestui eveniment. „Am asistat la un eveniment deosebit prin unicitatea lui.
Binecuvântarea și sfințirea unei biserici și a Altarului acesteia sunt comparabile cu botezul unei persoane, iar noi știm că botezul este unic. Prin sfințirea ei, această biserică închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dar și Sfintei Martire Eugenia, a devenit locul prezenței lui Dumnezeu. Biserica, construcție materială, este începând de astăzi, prin sfințirea ei, un edificiu spiritual, iar fiecare dintre voi, cei care ați contribuit la acest lucru, precum și urmașii voștri, sunteți «pietre vii» ale acesteia. Credința voastră s-a manifestat într-un mod atât de strălucitor astăzi, prin care ați transmis deja generațiilor viitoare credința ortodoxă și l-ați slăvit pe Dumnezeu”, a afirmat ierarhul.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin a explicat celor prezenți înțelesurile duhovnicești ale chemării fiecăruia dintre noi la „ospățul cel mare”, amintind că trebuie găsit timp pentru a-I mulțumi lui Dumnezeu și a lucra pentru mântuirea noastră. „După cum știm din viața de zi cu zi, atunci când suntem invitați de prietenii noștri la o cină nu este politicos să-i refuzăm. Totodată, cel care ne invită se așteaptă să-i onorăm invitația, iar mare este dezamăgirea lui când prietenii îl refuză și invocă diferite scuze politicoase. După cum tâlcuia Sfântul Ioan Hrisostom, Cel care a făcut această chemare la cină este Dumnezeu Însuși. Prietenii lui cei mai apropiați, poporul ales, dar și cei care au fost chemați să-L slujească, au refuzat această invitație, lăsându-se cuprinși mai mult de grijile cele lumești. Dumnezeu ne cheamă și pe noi la Cina Sa, fie că vorbim de duminici sau de sărbători. Însă și noi găsim diverse scuze pentru a refuza această chemare la Cina Celui ce ne-a creat și ne călăuzește pașii în viață. De aceea, îndemnul meu este să medităm mai mult la chemarea ce ne este făcută în duminici și sărbători. Vedem pe de o parte grija față de cele lumești, cele cinci simțuri ale omului prin ogorul de care unul dintre cei invitați trebuia să se ocupe sau perechile de boi. Aceste preocupări lumești și firești în același timp nu trebuie să ne fure din timpul pe care trebuie să-l dedicăm lui Dumnezeu și mântuirii noastre”, a spus Episcopul Basarabiei de Sud.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a oferit gramata mitropolitană părintelui paroh Siluan Eloi și distincții diverșilor reprezentanți ai autorităților române, Anca-Elena Opriș, consul general al României la Lyon, celor locale din regiunea Auvergne-Rhône-Alpes și celor care s-au implicat în amenajarea locașului de cult pentru oficierea slujbelor în tradiția ortodoxă.