Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfințirea unei noi racle la Parohia „Buna Vestire”-Belu din Capitală
În anticiparea sărbătorii Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, duminică, 8 noiembrie, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit slujba de sfinţire a noii racle care adăposteşte fragmente din moaştele Sfinţilor Nectarie de la Eghina şi Efrem cel Nou de la Nea Makri, aflate în patrimoniul Parohiei „Buna Vestire”-Belu din cadrul Protoieriei Sector 4 Capitală.
Slujba a fost precedată de săvârşirea rânduielii Vecerniei cu Litie în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie, care în urmă cu un veac s-a mutat la veşnicele locaşuri în urma unei lungi suferinţe, dar care de atunci nu conteneşte să ofere daruri de vindecări prin sfintele sale moaşte celor care aleargă cu credinţă să îi ceară ajutorul.
În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Preasfinţia Sa a evocat vieţile exemplare ale celor doi sfinţi tămăduitori, arătând faptul că poporul are o evlavie deosebită pentru ambii, evlavie întărită de numeroasele vindecări care s-au săvârşit şi au loc în continuare prin sfintele lor moaşte. „În ajun de mare sărbătoare, prin rânduiala lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, am săvârşit rânduiala sfinţirii acestei noi racle, dăruită de ostenitorii acestei parohii Sfinţilor Nectarie şi Efrem cel Nou. Amândoi au fost bineplăcuţi lui Dumnezeu, amândoi cinstitori de Dumnezeu şi împlinitori ai voii Lui, amândoi oameni care au oferit celor din preajmă un preafrumos exemplu de vieţuire”, a spus ierarhul.
Totodată, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a amintit şi de minunile care s-au săvârşit după trecerea la Domnul a acestor sfinţi, prin care mulţi au luat vindecare de boli: „Moaştele celor doi sfinţi au fost descoperite cam în aceeaşi perioadă, la jumătatea veacului trecut. Ambii s-au dovedit a fi vindecători şi multe minuni s-au întâmplat în cele două locuri unde şi-au trăit ultimii ani ai vieţii Sfinţii Nectarie şi Efrem cel Nou, unul ca martir şi altul nedreptăţit, un alt fel de martiraj. Prin voia lui Dumnezeu, această parohie a fost binecuvântată cu părticele din moaştele acestor doi sfinţi”.
În biserica parohială mai există o raclă în care sunt aşezate părticele din moaştele Sfinţilor Ierarhi Atanasie cel Mare şi Haralambie, precum şi ale Sfântului Ioan Rusul.