De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfințirea unui locaș de rugăciune din județul Gorj
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a fost prezent sâmbătă, 19 octombrie, în mijlocul parohienilor din satul Plopu, comuna Hurezani, Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, unde a sfinţit biserica cu hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.
La acest moment istoric din viața comunității au participat numeroși credincioși din localitate și din satele învecinate, precum și tineri gorjeni care au purtat frumosul port tradițional românesc. De dimineață, Mitropolitul Olteniei a târnosit Sfânta Masă din Altar și apoi a sfințit biserica la interior și exterior prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă. După slujba de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a săvârșit Sfânta Liturghie. Din soborul care a slujit împreună cu ierarhul au făcut parte părintele Iulian Mărgineanu, protoiereu al Protopopiatului Târgu Cărbuneşti, părintele paroh Mihai Claudiu Pătru, precum și alți slujitori.
În cuvântul de învățătură, rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a subliniat în mod deosebit importanţa duhovnicească a locaşului de închinare în viaţa credincioşilor. „Biserica Mântuitorului Hristos este plină de Duhul Sfânt şi de sfinţenie. Simţim acest lucru, întrucât, atunci când intrăm în biserică, suntem cuprinşi întotdeauna de o emoţie sfântă. Aici Îl simţim pe Dumnezeu că Se atinge în chip nevăzut de sufletul nostru, astfel încât putem spune, ca şi cei din Legea Veche şi din Noul Testament: «Cu adevărat, plină este de slavă Casa aceasta!» Dumnezeu ne îngăduie aşadar să-I ridicăm locaşuri de închinare aici pe pământ, El Însuşi fiind nemărginit”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Biserica din localitatea Plopu a fost construită începând cu anul 2005. Iniţiativa i-a aparţinut preotului Emilian Vlăduţ, care a trecut la Domnul. Lucrarea administrativ-parohială a fost preluată de preotul Mihai Claudiu Pătru, care a dus la bun sfârşit proiectul construirii sfântului locaş, cu sprijinul parohienilor şi al instituţiilor administrative locale. La acest moment de împlinire, Mitropolitul Olteniei a acordat rangul de iconom-stavrofor preotului paroh Mihai Claudiu Pătru.