În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfințiri de biserici în Mitropolia Munteniei și Dobrogei
Numeroși credincioși din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au participat duminică, 7 octombrie, la Sfânta Liturghie oficiată de chiriarhii eparhiilor. În județele Argeș, Vrancea și Giurgiu au avut loc târnosiri de biserici la finalul cărora toți participanții au avut prilejul de a trece prin Sfântul Altar pentru a se închina la Sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie și Sfânta Masă. În Ialomița și Tulcea, ierarhii au binecuvântat lucrările săvârșite la două locașuri de cult.
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit în Duminica a 20-a după Rusalii Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
După patru ani de lucrări executate la biserica satului Micești, județul Argeș, locașul de rugăciune a fost resfințit duminică. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. „Evenimentul a adus împreună fii ai satului veniți din toate colțurile țării, enoriașii parohiei, precum și preoții din parohiile aflate în vecinătate. De asemenea, au fost de față reprezentanți ai comunității locale și persoane implicate în realizarea acestui amplu proiect de restaurare. În cuvântul rostit, ierarhul a apreciat în mod deosebit arhitectura bisericii, precum și modul în care s-a realizat restaurarea”, ne-a declarat părintele consilier eparhial Ovidiu Vlăsceanu.
Cu acest prilej, biserica a primit cel de-al doilea hram: „Intrarea Domnului în Ierusalim”. La final, părintele paroh Robert Stan a fost hirotesit întru iconom stravrofor și a primit distincția „Crucea Basarabă”, iar epitropul Florin Păcioianu a primit distincția eparhială „Sfântul Voievod Neagoe Basarab”. Alte persoane implicate au primit diplome de vrednicie și cărți de rugăciuni.
Biserica din localitatea Burca a fost târnosită
Credincioșii din localitatea vrânceană Burca au trăit duminică bucuria încununării eforturilor depuse pentru renovarea și înfrumusețarea bisericii parohiale. Locașul de cult cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. După târnosirea bisericii, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei a oferit răspunsurile la strană. La final, ierarhul a binecuvântat așezământul social al parohiei, care cuprinde o capelă mortuară și o sală de prăznuire.
În semn de apreciere a activității sale pastoral-misionare și administrativ-gospodărești, preotul paroh Ion Badiu a primit rangul de iconom stavrofor. Totodată, persoanele care au sprijinit restaurarea sfântului locaș au fost răsplătite cu Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și cu icoane, ne-a transmis părintele consilier eparhial Dragoș Olteanu.
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat duminică Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați. La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.
Binecuvântarea lucrărilor efectuate la biserica din Colelia
Preasfinţitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a fost prezent în mijlocul credincioşilor Parohiei Colelia, județul Ialomița, pentru a săvârși Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, informează sf-esc.ro. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a explicat pericopa evanghelică a zilei şi a vorbit despre învierea fiului văduvei din Nain. După Sfânta Liturghie, Episcopul Sloboziei și Călărașilor a săvârșit slujba Parastasului pentru fericiții ctitori ai bisericii. În continuare, ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate la exteriorul locașului de cult.
Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a slujit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Bâscoveni, județul Teleorman. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Pantocrator”.
Sfințirea bisericii Mănăstirii Găiseni
Biserica Mănăstirii Strâmbu-Găiseni din județul Giurgiu a fost resfințită duminică de Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, împreună cu Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. Pe lângă hramul istoric închinat Sfântului Ierarh Nicolae, locașul i-a primit drept ocrotitori pe Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab.
După slujba de târnosire, Episcopul Giurgiului a vorbit despre momentul istoric al resfințirii acestui monument. La finalul Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Naum care a oferit pentru biserica Mănăstirii Găiseni o raclă cu un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.
În semn de apreciere pentru activitatea desfășurată, monahia stavroforă Cecilia Moldoveanu, stareța Mănăstirii Găiseni, a primit din partea Preafericitului Părinte Daniel cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române - „Crucea Patriarhală”. Ctitorii și sprijinitorii așezământului monahal au primit medalia omagială emisă de Episcopia Giurgiului cu prilejul sfințirii Mănăstirii Găiseni și diplome de recunoștință, informează TRINITAS TV.
Pictura bisericii din Traian a fost sfințită
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a sfințit duminică pictura Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Traian, județul Tulcea. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială.
În semn de apreciere, preotul paroh George Iane a primit hirotesia întru iconom stavrofor. Biserica din Traian a fost ridicată în perioada 1907-1916, dar nu a fost pictată până în anul 2010.
Credincioșii prezenți la slujbă au cinstit un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și moaștele Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, aduse de la Mănăstirea Cocoș.