Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfinţiri de biserici în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei
În Duminica a 5-a după Paşti, a Samarinencei, în mai multe eparhii din cuprinsul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, ierarhii au oficiat slujbe de sfinţire a unor noi biserici, în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale, precum şi a numeroşi credincioşi. În continuare, ierarhii au săvârşit Sfânta Liturghie, apoi le-au vorbit celor prezenţi atât despre înţelesurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii, cât şi ale pericopei evanghelice în care este relatată convorbirea Mântuitorului Hristos cu femeia samarineancă la fântâna lui Iacov.
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a sfințit duminică, 26 mai, pictura Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” și „Intrarea Domnului în Ierusalim” din satul Cârlomănești, județul Buzău. Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de ierarh. Din soborul slujitor au făcut parte: pr. Constantin Călin, protoiereu al Protoieriei Buzău I, pr. paroh Vasile Cătuneanu, precum și alți preoți din împrejurimi. Ierarhul a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură despre semnificațiile fragmentului evanghelic al Duminicii a 5-a după Paști (cf. Ioan 4, 5-42), care ne înfățișează dialogul Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia samarineancă. „Prin închinarea în duh și în adevăr, Mântuitorul a vrut să spună că ar trebui să ne eliberăm de formalism și să punem accentul pe esențial, care constă în legătura duhovnicească a omului cu Dumnezeu prin rugăciune curată, smerită, întemeiată pe credință și iubire în numele lui Hristos (...). Iată, frățiile voastre v-ați învrednicit să construiți aici o bisericuță, în care vă puteți închina în duh și în adevăr lui Dumnezeu-Tatăl, lui Dumnezeu-Fiul și lui Dumnezeu-Sfântul Duh, Treimea cea deoființă și nedespărțită, Care ne ocrotește, ne inspiră, ne ajută, ne luminează și ne dăruiește bucurie și fericire în Împărăția cerurilor”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh a primit rangul onorific de iconom, în semn de apreciere pentru eforturile depuse la înfrumusețarea locașului de cult. Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei a oferit răspunsurile liturgice. Biserica Parohiei Cârlomănești a fost ridicată între anii 2004 şi 2009, prin strădania părintelui Vasile Cătuneanu, cu sprijinul enoriașilor și al autorităților locale. Pictura sfântului locaș a fost realizată în tehnica frescă, în perioada 2013- 2018, de către pictorul bisericesc Rădița Dinu, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, inspector eparhial.
Sfinţire de biserică în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Tot în Duminica a 5-a după Paşti, numeroşi credincioși au participat la sfințirea noii biserici din localitatea Poșta Berheci, județul Galați, închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena. Slujba de târnosire a fost săvârșită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența ctitorilor, autorităților locale și județene, precum şi a numeroși credincioşi din parohie şi din împrejurimi. Pentru credincioșii participanți, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfințire, și închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă au reprezentat un moment unic și încărcat de emoție sfântă. În continuare, ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii pe un podium special amenajat în apropierea bisericii, în prezenţa numeroșilor credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de tineri de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei” din Galați. La Sfânta Liturghie au participat şi numeroşi elevi de la parohiile Ghidigeni, Gohor și Berheci, costumaţi în frumosul port tradiţional al zonei, care, la momentul chinonicului, împreună cu elevii seminariști, au interpretat pricesne şi cântece patriotice. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia din această zi şi a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii, subliniind importanța închinării în „duh și adevărÎ. „Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a noului locaş de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a acordat actualului preot paroh Cosmin Chijăr rangul de sachelar, iar preotului Costel Filimon, care a început lucrările de construcție la această biserică, diplomă de ctitor. De asemenea, cei care au sprijinit lucrările de zidire şi înfrumuseţare ale bisericii au primit din partea ierarhului Dunării de Jos diplome de ctitori. Totodată, opt preoți din Protoieria Nicorești au primit astăzi rangul de sachelar, iar doi de iconom. Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, dar și pentru preoții, învățătorii, primarii vrednici și ctitorii trecuţi la cele veșnice, urmat de tradiţionala agapă creştinească, la care au fost invitaţi toţi credincioşii prezenţi. Cu acest prilej, au fost împărţite peste 1.000 de pachete cu alimente celor prezenţi la această sărbătoare a localităţii”, ne-a declarat pr. Rareș Bucur.
Târnosirea bisericii Parohiei Modelu Nord
Duminică, 26 mai 2019, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Modelu Nord, Protopopiatul Călărași, unde a săvârșit slujba de sfințire a bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Reprezentanții autorităților locale au fost prezenți alături de numeroși credincioși la sfânta slujbă. Elevii școlii generale din localitatea Modelu au susținut un microrecital de cântări religioase. Chiriarhul locului a împărtășit copiii prezenți la Sfânta Liturghie și toți credincioșii care au primit dezlegare de la duhovnic. Pr. paroh Constantin Cristinel Borcan a primit rangul de iconom stavrofor, iar pr. Marian Oancea de la Parohia Grădiștea a primit prin hirotesie rangul de sachelar pentru lucrarea pastorală și socială săvârșită. Ierarhul a acordat Ordinul „Crucea Sloboziei” primarului Gheorghe Dobre pentru implicarea directă în lucrările de restaurare ce s-au efectuat la biserica parohială. La sfârșitul slujbei, toți credincioșii au avut ocazia de a trece prin Sfântul Altar, sărutând Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce aflate pe Sfânta Masă nou sfințită.