Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Sfinţiri de biserici și binecuvântări de aşezăminte sociale din județul Galați
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a vizitat luni, 26 octombrie, două comunităţi parohiale din cadrul Protopopiatului Târgu Bujor, judeţul Galaţi, unde a săvârşit rânduiala târnosirii a două locaşuri de rugăciune şi a rostit câte un cuvânt de binecuvântare pentru credincioşii care au participat la aceste evenimente deosebite, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial.
Mai întâi, Înaltpreasfinţia Sa a poposit în localitatea Fundeanu, unde a săvârşit slujba de sfinţire a bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” în urma lucrărilor de restaurare efectuate în ultima perioadă, continuată de Sfânta Liturghie, la care au participat ctitorii, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi mulţi credincioşi din localitate şi din parohiile învecinate. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, chiriarhul Dunării de Jos a explicat importanţa sfinţirii bisericii pentru comunitatea parohială şi a vorbit despre viaţa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care ne arată că trebuie să punem credinţa nestrămutată în Dumnezeu şi râvna pentru dobândirea vieţii celei veşnice mai presus de poziţia socială, averile sau funcţiile pe care le poate dobândi un om în această viaţă.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a săvârşit slujba Parastasului pentru slujitorii, ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş, trecuţi la cele veşnice. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţia Sa a evocat figura preotului martir Constantin Varlam, fiu al satului, născut în anul 1904, nepot al primului preot cunoscut în această localitate şi ctitor al bisericii din sat împreună cu mama sa, prezbitera Safta. Prigonit în timpul regimului comunist, el a fost nevoit să plece din parohie, iar după 4 ani de pribegie, în 1954 a fost găsit mort pe meleaguri vrâncene. Prezbitera Eufrosina, soţia părintelui, a fost deportată timp de 14 ani în Ungaria, iar casa şi bunurile le-au fost confiscate. La slujbă a fost prezentă şi o rudă a acestui preot martir, care a adus mărturii despre viaţa sa.
În încheierea vizitei pastorale, chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat aşezământul pastoral-cultural amenajat în curtea bisericii, compus dintr-un muzeu, un centru social şi camera memorială a preotului martir Constantin Varlam. Pentru implicarea în lucrările efectuate în parohie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian i-a acordat preotului paroh Florin Lefter rangul bisericesc de iconom stavrofor.
În cadrul celei de-a doua vizite pastorale, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a poposit în localitatea Adam, unde a sfinţit paraclisul cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, alături de care funcţionează şi un centru social şi o casă parohială, construite prin osteneala preoţilor Florin Lefter şi Georgică Petrea, în perioada 2016-2020, pe locul fostei biserici din mijlocul satului, distrusă în întregime la cutremurul din 1940.
Pentru implicarea şi sprijinirea lucrărilor de zidire şi înfrumuseţare a acestor biserici şi centre sociale parohiale, Înaltpreasfinţia Sa i-a acordat preotului Georgică Petrea rangul bisericesc de sachelar, respectiv Diploma de vrednicie primarului comunei gălăţene Drăguşeni, Dumitru Vintilă.