În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Simbolul de credinţă pe înţelesul copiilor
La Editura Basilica a Patriarhiei Române a apărut lucrarea "Simbolul de credinţă pe înţelesul copiilor". Publicată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cartea este dedicată atât copiilor, cât şi părinţilor, reprezentând o premieră editorială.
Simbolul de credinţă sau Crezul este mărturie şi rugăciune deopotrivă. A fost formulat de Părinţii Bisericii participanţi la primele două sinoade ecumenice desfăşurate la Niceea, în anul 325, şi la Constantinopol, în anul 381, şi a devenit mărturia definitorie a Tradiţiei Bisericii. Rostirea Crezului, prevăzută în rânduiala premergătoare Botezului şi la Sfânta Liturghie, la alte slujbe, precum şi în canonul zilnic de rugăciune al fiecărui creştin, aduce în permanenţă această mărturie în atenţia membrilor Bisericii. De aceea, pentru a fi înţelese mai uşor elementele esenţiale învăţăturii creştine, autorii propun un mic ghid catehetic pornind de la principala mărturie de credinţă a Bisericii. Deoarece, pentru copii, naşii sunt cei care la Botez fac această mărturie, rostind Crezul în numele şi în locul lor, primii vizaţi de ghid sunt copiii, care pe măsura înaintării în vârstă trebuie să crească şi în cunoaşterea şi asumarea modului de a gândi şi de a fi prin faptă şi cuvânt mărturisitori vii ai lui Hristos. Ghid spiritual, bogat în ilustraţii Aşa cum arată Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Cuvântul înainte, acest produs editorial inedit, realizat de redacţia revistei "Chemarea credinţei", publicaţie a Patriarhiei Române pentru copii şi pentru familia creştină, "este o expresie a importanţei acordate Crezului. Explicând celor mici, pe înţelesul lor, articolele Crezului, lucrarea îi pune în legătură pe aceştia - şi împreună cu ei pe familia lor - cu nucleul sau miezul credinţei creştine. Fiind vorba despre un ghid, mai degrabă spiritual decât pedagogic, cartea nu are caracteristicile unui manual obişnuit. Lucrarea este concepută ca o introducere narativă, îmbogăţită de sugestive ilustraţii şi inspirate punctări teoretice, în istoria şi bogăţia de sensuri a celor 12 articole ale Crezului. Astfel, parcursul catehetic al micilor cititori este deschis printr-o invitaţie la lectură, desfăşurată nu solitar, ci în spiritul comunitar al Bisericii: în compania părinţilor trupeşti, a naşilor, ori sub îndrumarea părintelui spiritual". Parcurgând cele 15 secţiuni ale lucrării, încadrate de introducere şi un epilog, cititorii găsesc clarificări pentru reperele învăţăturii creştine. Pe lângă aceste explicaţii, fiecare secţiune cuprinde o povestioară, menită să facă mai accesibile reperele teoretice şi, mai mult, să sublinieze legătura credinţei mărturisite prin cuvânt cu viaţa în familie, la şcoală şi în societate. În acest sens, compoziţia secţiunilor este întregită de desene care surprind personaje şi scene evocate în textul cărţii.