Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Simbolul unităţii ortodoxe a românilor
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, este aşteptat duminică, 5 septembrie, la Blaj, pentru a sfinţi Biserica "Sfânta Maria", unde preot paroh este părintele Vasile Benchea. Catedrala oraşului este simbolul unităţii ortodoxe a românilor de pretutindeni. În 1848, pe Câmpia Libertăţii din Blaj, s-a scandat "Vrem o singură Biserică!". Moaştele ce se vor depune în Sfânta Masă sunt ale Sfinţilor Mucenici de la Niculiţel, Zotic, Atal, Camasie şi Filip, dăruite de Preasfinţitul Visarion de la Tulcea.
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a spus, referitor la evenimentul care va avea loc la Blaj, că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este aşteptat la Catedrala din Alba Iulia sâmbătă, 4 septembrie, în timpul Vecerniei, la ora 18:30. "Se va face un Te Deum, îi vom spune cuvânt de bun venit". Cu această ocazie, "în momentul în care va sosi, în faţa clopotniţei catedralei, aşa cum se cuvine după tradiţia noastră românească, soborul de preoţi şi credincioşii îl vor întâmpina", a adăugat IPS Andrei. Duminică, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este aşteptat la Biserica "Sfânta Maria" din Blaj, la ora 8:30, după care vor începe slujba sfinţirii lăcaşului de cult şi Sfânta Liturghie. Biserică pentru mii de credincioşi Referitor la sfinţirea impunătoarei Catedrale din Blaj, IPS Andrei a spus că "orice sfinţire de biserică e importantă, însă sfinţirea bisericii din Blaj are o importanţă aparte pentru că în istoria culturii româneşti numele Blajului are rezonanţă, cu toate că, până la 1926, era o localitate mică, doar de atunci fiind declarat oraş. Totuşi, a fost o localitate de cărturari, iar în perioada interbelică, atunci când s-a edificat minunata biserică bizantină din centru, creştinii ortodocşi din Blaj erau mai puţini, şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, acum sunt mulţi. Şi cele patru bisericii, unde se slujeşte actualmente în Blaj, erau prea puţine pentru credincioşii ortodocşi din acest oraş. De fapt, în recensământul din 2002 se arată că, din populaţia Blajului, care este de 13.000, mai mult de 9.000 sunt ortodocşi, un procent de 75 la sută. 9.000 şi ceva de credincioşi nu încap în patru bisericuţe mici, de aceea era nevoie de o biserică mare, de o catedrală pentru nevoile spirituale ale credincioşilor din Blaj". Astfel, "în perioada interbelică, atunci când s-a sfinţit biserica bizantină din centru, cel ce stătea în fruntea soborului era vestitul mitropolit Nicolae Bălan, care a şi ţinut o cuvântare frumoasă. A fost ales, ca an de sfinţire 1936, când se împlineau 75 de ani de la întemeierea ASTREI, după sfinţirea Bisericii, atunci s-au desfăşurat alte activităţi culturale legate de ASTRA", a precizat IPS Andrei, care adăugat că, de data aceasta, pentru sfinţirea bisericii monumentale ridicate în cartierul dinspre gară, pe artera principală, este aşteptat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. "Acest lucru ne bucură şi ne onorează, de aceea am dori ca un număr cât mai mare de credincioşi şi preoţi din eparhia noastră să participe la această sfinţire", a mai spus IPS Andrei.