Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Simpozion „Bunevestiri de Crăciun“, la Sibiu
Biblioteca „ASTRA“ din Sibiu a găzduit, pe 18 decembrie, Simpozionul naţional „Bunevestiri de Crăciun“, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ Sibiu, Centrul Arhidiecezan de Diagnoză şi Cercetare Catehumenală, Omiletică şi în Pedagogia şi Metodologia Religiei „Mitropolit Andrei Şaguna“, Casa Corpului Didactic Sibiu (CCD), Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu (ISJ), Biblioteca Judeţeană Astra Sibiu, Centrul şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 Sibiu şi mai multe şcoli şi grădiniţe din Sibiu şi Mediaş. Simpozionul s-a adresat cadrelor didactice din învăţământul preşcolar şi primar, preoţilor, cateheţilor, profesorilor de religie, profesorilor, reprezentanţilor ISJ şi CCD, cadrelor didactice din sistemul universitar, reprezentanţilor asociaţiilor de profil, reprezentanţilor instituţiilor interesate, precum şi studenţilor din facultăţile de profil.
„Este încercarea noastră de a răspunde organizaţiilor care spun că nici un copil nu are nevoie de educaţie religioasă în şcoală, şi ne aruncă în faţă păreri proprii. Avem părerile noastre ca profesionişti, suntem toţi laolaltă şi inclusiv cei care nu cred în Dumnezeu sunt împreună cu noi ca să discutăm şi să avem un dialog nu transmis prin căi media, ci unul direct. Doar astfel putem avea o atitudine corectă unii faţă de alţii, pentru a putea construi elemente de pastoraţie la nivelul copiilor“, ne-a spus pr. conf. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie amintită.
În cadrul simpozionului, au fost susţinute mai multe prelegeri, amintind aici „Cultura morală şi morala culturii“ a pr. Constantin Necula, „Bucuria cunoaşterii“ a jurnalistei Doina Jalea, „Formare şi instruire, fundamente morale ale vocaţiei de dascăl în România de azi“ a prof. Corina Haţegan şi a prof. Gabriela Lucaciu, precum şi „Teatrul ca joc şi metodă de formare“ a dr. Alina Petrea de la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.
Studenţi de la Facultatea de Teologie din Sibiu, cadre didactice şi elevi de la şcolile din oraş, precum şi invitaţi speciali au interpretat colinde.
Lucrări specifice acestei perioade, realizate de elevi sibieni în atelierele şcolare, au fost expuse în cadrul simpozionului, iar participanţii au avut posibilitatea să urmărească exemple de bună practică din şcoli şi parohii. La simpozion s-a discutat şi propunerea de constituire a unei comisii arhidiecezane pentru educaţia primară şi pentru constituirea unui grup de sprijin şi avizare a proiectelor pedagogice viitoare din Arhiepiscopia Sibiului.