„Marșul pentru viață” a fost organizat sâmbătă, 29 martie, în mai multe localități din Arhiepiscopia Iașilor. Tema ediției din acest an a fost „Fiecare om contează”. La Iași, un număr
Simpozion dedicat Centenarului Patriarhiei Române la Onești
Vineri, 14 februarie 2025, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești a găzduit Simpozionul „Patriarhia Română, un secol întru credința și statornicia poporului român (1925-2025)”. Acesta a fost organizat sub egida Societății de Științe Istorice din România - filiala Bacău, a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a Protopopiatului Onești și a Inspectoratului Școlar Județean Bacău.
Manifestarea a reunit numeroși profesori, preoți și elevi într-un dialog despre importanța istorică și spirituală a ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, evenimentul a debutat la Capela ,,Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul” din cadrul Protoieriei Onești cu o rugăciune de mulțumire, înălțată de preoți, invitați și participanți la acest moment festiv de Centenar. Părintele protoiereu Nicolae Zaharia a transmis mesajul de binecuvântare al Părintelui Arhiepiscop, subliniind importanța acestei aniversări pentru identitatea națională și continuitatea spirituală a poporului român.
Simpozionul a continuat cu o serie de alocuțiuni susținute de președintele Societății de Științe Istorice din România - filiala Bacău, Gabriel Leahu, care a subliniat în cuvântul său că fără implicarea Protoieriei Onești în proporție de 80 la sută nu era posibilă organizarea acestui eveniment, aducând mulțumiri pe această cale părintelui protopop; gen. Vasile Apostol a subliniat importanța Bisericii în perioada războaielor; Dănuț Voicu, președintele Asociației Cultul Eroilor din Bacău, a evidențiat rolul Bisericii pentru eroii neamului românesc. Aceste prelegeri au fost urmate de comunicări științifice ale preoților și profesorilor de istorie și religie din Bacău și Onești, în următoarea ordine: pr. profesor Petrică Cautiș, prof. Nicoleta Zărnescu, pr. Silviu Neicu, prof. Anca Crăciun, Simion Bărgăoanu, pr. profesor Ionatan Stanciu și prof. Bogdan Romandaș, care au arătat importanța credinței ortodoxe în viața poporului român. Temele abordate au evidențiat: Drumul Bisericii Ortodoxe Române către Patriarhie - o perspectivă istorică asupra evenimentului din 1925; Rolul Patriarhiei Române în păstrarea identității naționale - cum a contribuit Biserica la formarea conștiinței naționale în ultimul secol; Educația religioasă și istorică - punți între trecut și viitor - despre importanța colaborării între Școală și Biserică.
Elevii prezenți au avut oportunitatea de a participa la discuții și de a-și exprima gândurile despre impactul credinței și al tradiției asupra societății contemporane.