La Catedrala Patriarhală din București a fost săvârșită astă seară, 4 aprilie, Denia Acatistului Bunei Vestiri. Această Utrenie cu rânduială specială a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam
Simpozion dedicat Centenarului Patriarhiei Române la Târgoviște
În Aula „Sfântul Voievod Neagoe Basarab” a Reședinței eparhiale din Târgoviște s-a desfășurat miercuri, 5 martie, sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal, un simpozion dedicat Centenarului Patriarhiei Române, împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române, și celor 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic (325), ne-a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
La eveniment au participat studenți și masteranzi de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia”, precum și elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște, împreună cu conducerea celor două instituții teologice, alături de profesorii din cadrul acestora, dintre care menționăm: pr. prof. dr. Florea Ștefan, decanul facultății, pr. conf. dr. Mihail Teodorescu, prodecanul facultății, pr. conf. dr. Cosmin Santi, și pr. prof. Alin Marian Pleșa, directorul Seminarului Teologic.
Cu acest prilej a fost difuzat documentarul intitulat „Istoria Patriarhiei Române 1925-2025”, realizat de TRINITAS TV, pentru a marca „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” şi „Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.
Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a ținut o prelegere în care a evidențiat rolul istoric esențial al Ortodoxiei în definirea identității naționale, precum și faptul că autonomia și autocefalia Bisericii noastre au fost încununări firești ale misiunii pastorale desfășurate în slujba neamului românesc, care au venit în mod natural după dobândirea independenței de stat și realizarea Marii Uniri. Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța Primului Sinod Ecumenic, de la Niceea, de la a cărui întrunire se împlinesc anul acesta 1.700 de ani, arătând că necesitatea definirii credinței pentru susținerea și protejarea adevărului trăirii vieții de comuniune eclezială a dus la punerea temeliilor civilizației creștine europene, pe ale cărei valori fundamentale se sprijină lumea de astăzi.
Au avut loc intervenții din partea: pr. prof. dr. Florea Ștefan, pr. conf. dr. Mihail Teodorescu, pr. conf. dr. Cosmin Santi, pr. lect. dr. Florin Vârlan, pr. prof. Alin Pleșa, după care au fost adresate întrebări din partea studenților și a elevilor.
La finalul manifestării, elevii și studenții au primit în dar volumele științifice ale Înaltpreasfințitului Părinte Nifon, recent tipărite, intitulate: „Teologie, misiune și dialog creștin” și „Credință, cultură și istorie”, împreună cu volumul „Un sfert de veac în slujba Bisericii străbune și a neamului românesc, pe tronul vlădicesc de la Târgoviște - in honorem - Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit”, alături de cele mai noi broșuri misionare destinate tinerilor, publicate de Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei: „Suferința și boala în lumina Învierii Domnului” și „Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu - 310 ani de la moartea lui martirică”.