Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Simpozion dedicat istoriei Bisericii din Basarabia
Săptămâna trecută, la Chişinău s-a desfăşurat Simpozionul naţional "Biserica din Basarabia sub vremi şi oameni". Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, în incinta Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.
Simpozionul a fost organizat de Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, Mitropolia Basarabiei, Institutul de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Mişcarea Civică "Anul 1812" şi Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei. Acesta a inclus o şedinţă plenară, al cărei moderator a fost prof. Ion Negrei, şi două ateliere cu titlurile "Biserica din Basarabia sub vremi" şi "Figuri bisericeşti din Basarabia". În debutul simpozionului, pr. Ioan Cosoi, vicar administrativ, a dat citire mesajului Înalt Preasfinţitului Petru, adresat cu această ocazie. Preoţii din Mitropolia Basarabiei au prezentat următoarele comunicări: "Reactivarea Mitropoliei Basarabiei, 14 septembrie 1992", "Represiuni asupra clerului din Basarabia", "Problema averilor imobile ale Mitropoliei Basarabiei", "Corespondenţa preotului avva dr. Paul Mihail cu înalte personalităţi bisericeşti" şi "Protoiereu stavrofor Constantin Popovici". În cadrul atelierelor au participat şi o serie de invitaţi, precum monahul Moise de la Mănăstirea Oaşa, Ioan Popa de la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti şi Petru Ciobanu de la Universitatea "1 Decembrie 1918" de la Alba Iulia. Evenimentul se încadrează în ciclul manifestărilor publice care se organizează în Republica Moldova şi România pe parcursul anilor 2011-2012 cu scopul informării şi sensibilizării poporului român în privinţa împlinirii a 200 de ani de la ocupaţia Basarabiei de Imperiul Ţarist în anul 1812.