Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Simpozion dedicat Marii Uniri la Reșița
„Unitate și dăinuire. Centenar România Mare 1918-2018” este titlul simpozionului național organizat de Episcopia Caransebeșului în cadrul celei de-a 12-a ediții a Zilelor credinței și culturii în județul Caraș-Severin. În Aula Magna a Universității „Eftimie Murgu” din Reşiţa s-au adunat luni, 16 aprilie, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, preoți profesori, teologi, istorici și cercetători din mai multe centre universitare din România și străinătate.
Simpozionul a debutat cu un recital muzical susținut de corul Mănăstirii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”-Nera și corul Secţiei de Teologie Ortodoxă Didactică-Caransebeș din cadrul Facultății de Ştiinţe Sociale a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița. La eveniment au participat PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; PS Lucian, Episcopul Caransebeșului; PS Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria; PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților; PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
În continuare s-au rostit comunicări și cuvinte de binecuvântare din partea ierarhilor prezenți, cuvânt de întâmpinare din partea gazdelor și comunicări prin care s-au urmărit aprofundarea temei unității de credință și de neam şi importanța credinței și a acțiunilor întreprinse de făuritorii Marii Uniri în vederea îndeplinirii dezideratului național.
Acestora li s-a adăugat lansarea unor volume care au ca teme centrale aceleași subiecte: volumul „Simpozionul Jertfă şi mărturisire”, Editura Presa Universitară Clujeană/Editura Episcopiei Caransebeșului; volumul „Episcopul Elie Miron Cristea al Caransebeșului. Ordine circulare”, Editura Episcopiei Caransebeșului, și volumul „Istoria Banatului. Studii privind particularitățile unei regiuni transfrontaliere”, coordonator prof. univ. dr. Victor Neumann, Editura Academiei Române.
În cadrul simpozionului, PS Damaschin Dorneanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a afirmat: „Vin din Bucovina, din Moldova Sfântului Voievod Ștefan, și aș zice că în anul acesta ar trebui să se împlinească cuvintele doinei: «Lasă arhimandritului, Sfinte Ștefane, grija schitului și să te auzim din corn sunând și nu numai Moldova adunând, ci să aduni și Banatul și toată românimea din granițe și din jurul granițelor țării și de peste tot din lume, ca toți să simțim, să trăim și să credem românește». La simpozion am avut o comunicare despre păcat ca alterare a unității și dezbinare interioară a omului și exterioară față de semeni”.
După prezentarea volumelor, în foaierul Universității „Eftimie Murgu” a fost vernisată expoziţia fotodocumentară „Episcopia Caransebeșului și Marea Unire din 1918”.
În a doua parte, comunicările participanților au fost susținute pe două secțiuni, teologie și istorie, ambele desfășurându-se în amfiteatrele Universității „Eftimie Murgu”. La eveniment au fost prezente autorități locale și conducerea Universității din Reșița.
Marți, 17 aprilie, s-au încheiat lucrările simpozionului „Unitate și dăinuire. Centenar România Mare 1918-2018”. Toți clericii din cele patru protopopiate ale Episcopiei Caransebeșului au luat parte la această manifestare culturală. „Suntem chemați în acest an foarte important pentru istoria tuturor românilor la unitate de credință, de slujire, de pastorație și misiune și bineînțeles la unitate de neam. Trebuie să avem grijă unii de alții și, cu toții, de Biserica Mântuitorului Hristos, de Biserica noastră cea una, sfântă, sobornicească și apostolească”, a concluzionat PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la final.
Simpozionul s-a desfășurat pe parcursul a două zile și a fost prima manifestare culturală din șirul celor organizate de Eparhia Caransebeșului cu prilejul hramului Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.