Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Simpozion dedicat părintelui Stăniloae la Iaşi
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi are loc în aceste zile Simpozionul internaţional „Dumitru Stăniloae“, cu tema „Laicii şi misiunea creştină: realitate istorică, vocaţie personală, necesitate eclesială“. Printre invitaţi se numără profesori universitari, teologi şi sociologi de renume din ţară şi străinătate.
Cu prilejul Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi al Anului comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au organizat, între 23 şi 25 mai 2013, Simpozionul internaţional „Dumitru Stăniloae“, ediţia I. Evenimentul a debutat joi după-amiază în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. După cuvântul de deschidere al pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie din Iaşi, au urmat mesajul rostit de reprezentantul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, prof. univ. dr. prorector Dumitru Luca, şi cuvântul Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, intitulat „Preoţia împărătească sau slujirea laicilor în Biserică“. În prezentarea susţinută, IPS Teofan a subliniat că „totul, atât în viaţa laicului, cât şi a episcopului sau preotului, porneşte de la experienţa personală a raportării conştiente, smerite şi curajoase la Dumnezeu. Numai pornind de la o experienţă personală se poate încerca un răspuns, se poate încerca umplerea acestui abis, desfiinţarea graniţei dintre timpul liturgic şi timpul aşa-zis «a-liturgic» al vieţii de zi cu zi, după cum afirmă pr. prof. Boris Bobrinskoy în lucrarea «Împărtăşirea Sfântului Duh». Continuând în acelaşi duh, se poate mărturisi că numai printr-o tendinţă continuă de aşezare reală, adică cu frică, credinţă şi dragoste a creştinului, preot sau episcop, sau a creştinului laic în faţa lui Dumnezeu, fiecare îşi găseşte locul în Biserica lui Hristos şi dispare graniţa despărţitoare dintre membrii aceleiaşi Biserici“.
A urmat apoi cuvântul prof. dr. Rémi Gounelle, decanul Facultăţii de Teologie Protestantă din Strasbourg, care a vorbit despre „Responsabilitatea laicilor. Reforma şi Sfinţii Părinţi“, după care participanţii la simpozion au asistat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi la un concert de muzică religioasă, susţinut de Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu“. Cu această ocazie, a fost lansat şi cd-ul aniversar „Să mulţumim Domnului“, ce cuprinde selecţiuni din concertele susţinute de corul ieşean în cei cinci ani de activitate.
Lucrările simpozionului au continuat ieri-dimineaţă, în „Sala Coloanelor“ a facultăţii ieşene de teologie, cu prezentările diaconului Andrey Kuraev din Rusia, ale teologilor David Bouma din Cehia şi Pablo Argarate din Austria, a părintelui prorector Gheorghe Popa, a profesorului Dan Chiţoiu de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, precum şi ale profesorilor de la Facultatea de Teologie din Iaşi şi ale reprezentanţilor celorlalte facultăţi de teologie din ţară prezente la eveniment.
Astăzi, în cadrul simpozionului vor vorbi, printre alţii, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan şi dr. Pavel Chirilă de la Asociaţia „Christiana“. Prima ediţie a Simpozionului internaţional „Dumitru Stăniloae“ se va încheia cu un pelerinaj al participanţilor la cele mai cunoscute mănăstiri din Arhiepiscopia Iaşilor.