În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Simpozion dedicat pastoraţiei şi misiunii Bisericii, la Facultatea de Teologie din Oradea
În cadrul manifestărilor prilejuite de „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi“ în Patriarhia Română, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman“ a Universităţii din Oradea, în colaborare cu Episcopia Oradiei, a organizat pe 28-29 mai, Simpozionul naţional cu participare internaţională „Pastoraţia şi misiunea Bisericii într-o lume desacralizată. Perspective actuale“. Deschiderea lucrărilor a fost precedată de slujba de Te Deum oficiată în paraclisul universitar „Sfântul Teodor Studitul“ al facultăţii. Pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, director de Departament în cadrul facultăţii, a urat bun venit invitaţilor şi a declarat deschise lucrările simpozionului.
Pr. prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul la Episcopia Oradiei, a transmis mesajul de binecuvântare şi de apreciere al Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, adresat participanţilor la simpozion, subliniind, totodată, importanţa misiunii şi asumarea responsabilităţii ei. Au participat cadre didactice de la alte facultăţi de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române, dar şi de la Universitatea din Regensburg, Germania, şi Universitatea Aristotel din Tesalonic, Grecia. Au fost evocate diverse aspecte legate de importanţa misiunii şi slujirii Bisericii, slujirea ca noţiune implicând o angajare voluntară, misiunea fiind forma văzută a iubirii treimice pentru lume, actualizată în cel mai profund mod de către Mântuitorul Iisus Hristos şi oferită ca moştenire Bisericii Sale, în scopul mântuirii omului. S-a evidenţiat, de asemenea, ideea conform căreia slujirea şi misiunea evocă dinamica Bisericii, ceea ce denotă faptul că Biserica nu este un organism static, ci un organism viu care se adaptează la condiţiile de viaţă, urmărind slujirea lui Hristos Domnul şi Mântuitorul. Slujirea şi misiunea înseamnă împărtăşirea din viaţa iubirii treimice încă din timpul vieţii pământeşti, având ca mijloace concrete, vizibile, Cuvântul Evangheliei şi Tainele dătătoare de har, prin care lucrează Duhul Adevărului. La final, pr. prof. univ. dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii orădene, a mulţumit participanţilor. (Pr. lect. dr. Doru Fer)