De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Simpozion dedicat Sfântului Pahomie de la Gledin
În Parohia bistriţeană Gledin s-a desfăşurat un simpozion închinat Sfântului Ierarh Pahomie, la împlinirea a cinci ani de la canonizarea sa. Manifestarea a început pe 17 aprilie cu o sesiune de comunicări la care au participat preoţi şi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, printre care pr. prof. Ioan Chirilă şi prof. Mircea Gelu Buta, personalităţi din lumea academică, dar şi monahi de la diferite mănăstiri din ţară.
Miercuri, 18 aprilie, Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie şi a sfinţit Biblioteca "Mitropolit Iacob Stamati" a parohiei. Preotul paroh Ioan Titieni a precizat că biblioteca poartă numele mitropolitului Iacob Stamati, nepotul Sfântului Ierarh Pahomie, şi deţine până la ora actuală 2.000 de volume graţie colaborării cu Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud, condusă de profesorul Oliv Mircea. "Alături de biblioteca noastră se găseşte şi un salon pentru conferinţe şi recepţii, precum şi o bucătărie, urmând să mai fie construite încă patru spaţii, care vor adăposti dormitoare, un muzeu, o sală de mese şi un apartament pentru ierarhul care va reveni anual la Gledin, cu ocazia hramului", a spus pr. Ioan Titieni. Sfântul Ierarh Pahomie s-a născut la Gledin în 1674, a fost episcopul Romanului şi Bacăului şi a vieţuit spre finalul vieţii la marea Lavră Pecerska din Kiev, în Schitul Kitaev, unde în 1724 a şi trecut la cele veşnice. Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte în data de 14 aprilie.