Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Simpozion internațional „Dumitru Stăniloae” la Iași
În perioada 9 - 11 mai 2018, în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan de la Iași a avut loc Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae”, cu tema „Local și universal în Ortodoxia românească. Credință – Unitate – Identitate”. Evenimentul științific cu deschidere internațională a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Evenimentul a reunit experţi şi specialişti în domeniul istoriei, sociologiei, profesori renumiţi din România şi din străinătate, reprezentanţi ai Bisericii şi alţi reprezentanţi instituţionali preocupaţi de formarea identităţii naţionale şi de misiunea Bisericii în lumea contemporană.
Simpozionul „Dumitru Stăniloae” a debutat miercuri, 9 mai, cu conferinţa susţinută de Daniel David, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, şi director pentru cercetare la Albert Ellis Institute New York, SUA; Cătălin Turliuc, profesor Academia Română; Eugen Munteanu, profesor de lingvistică generală şi filologie românească la Facultatea de Litere din Iaşi; şi Radu Preda, preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Profesori şi studenţi, cercetători şi istorici s-au adunat în a doua zi de discuţii joi, 10 mai 2018, la Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan din Iaşi. La lucrările simpozionului din această zi a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În cadrul sesiunilor, Radu Preda, preşedintele IICCMER, a făcut referire la identitate, care „nu se defineşte prin delimitări faţă de alţii. Faptul că suntem români se datorează situaţiei că alţii nu sunt ca noi, dar cu toţii împreună împărtăşim universalitatea mandatului antropologic pe care, nu întâmplător, Sfântul Apostol Pavel îl fundamentează, arătând că în Hristos «nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber»”.
Contribuţia şi rolul Bisericii Ortodoxe Române la Marea Unire
În a treia zi a Simpozionului „Dumitru Stăniloae”, ieri, 11 mai, s-au desfăşurat cinci sesiuni de prelegeri şi prezentări susţinute de preoţi profesori universitari, cercetători ştiinţifici sau istorici, discuţii ce au avut ca subiect teme precum „Ortodoxia şi Marea Unire”, „Contribuţia Bisericii din Ardeal şi Banat la Marea Unire”, „Celebrarea liturgică a Marii Uniri de la 1918”, „Făuritorii Marii Uniri în temniţele comuniste” ş.a.
Dintre cei care au susținut referate amintim pe dr. Mircea Gheorghe Abrudan, de la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române – filiala Cluj-Napoca; prof. univ. dr. George Enache, de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi; Adrian Nicolae Petcu, cercetător; dar şi conf. univ. dr. Radu Preda. Aceştia au vorbit publicului prezent despre contribuţia şi rolul Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania privind unirea de la 1918 și au discutat cu referire la ce a însemnat Biserica, statul, societatea şi naţiunea în România interbelică, dar şi despre comunism şi ce am învăţat din această perioadă.
Totodată, programul Simpozionului „Dumitru Stăniloae” a avut o sesiune dedicată unităţii ortodoxe în Europa, prezentare realizată de dr. Maria Hammerli, cadru didactic al Universităţii Fribourg-Elveţia, care a vorbit publicului despre „Ortodoxia românească şi identitatea ortodoxă în Europa Occidentală: dincolo de «diasporă»”. Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din Bucureşti, a conferenţiat despre „Geopolitica Ortodoxiei la marginea Europei. Moldovenism, autocefalie şi ispita rusă”.
Concluziile evenimentului ştiinţific au fost prezentate la final de către părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi.