De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Simpozion internaţional la Sibiu
Cea de-a treia ediţie a Simpozionului „A face misiune după modelul lui Hristos“ se desfăşoară la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, în perioada 20-21 iunie. La manifestarea academică participă profesori de misiologie de la facultăţile de teologie din ţară şi din străinătate.
Lucrările simpozionului internaţional de la Sibiu se desfăşoară în Sala Profesorală a vechii academii şaguniene, cu participarea profesorilor de la mai multe universităţi din ţară şi din străinătate, a studenţilor teologi şi a doctoranzilor interesaţi de temele dezbătute la această întâlnire. Ediţia din acest an are ca principal subiect al dezbaterilor „Misiunea internă şi externă a Bisericii Ortodoxe“, iar lucrările elaborate şi prezentate de invitaţi abordează punctual anumite aspecte ale exigenţelor misionare din spaţiul ortodox.
Înainte de începerea lucrărilor, în capela facultăţii sibiene a fost oficiat un Te Deum prin care s-a binecuvântat întâlnirea profesorilor de misiologie. După slujba religioasă, decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, le-a urat bun venit oaspeţilor şi le-a mulţumit pentru eforturile depuse acum, la final de an universitar, pentru a pregăti referatele susţinute public la simpozion.
Misiunea Ortodoxiei în lume
La simpozionul internaţional de la Sibiu, profesorilor de misiologie din ţară li s-au adăugat cadre didactice de la universităţi din Statele Unite ale Americii, Germania, Liban, India şi din Republica Moldova. Dintre profesorii de la aceste universităţi amintim pe Jack Khalil de la Universitatea din Balamand, Liban, care a susţinut lucrarea „Sfântul Pavel împotriva prozelitismului“, şi pe Andreas Heiser de la Theologische Hochschule Ewersbach, Germania, ce a prezentat referatul „Sfântul Ioan Gură de Aur şi misiunea între păgâni“.
Importanţa simpozionului de la Sibiu a crescut de la o ediţie la alta, iar tematica abordată de fiecare dată a atins probleme actuale din teologia misionară şi de dialog interconfesional. „Ne dorim să instituim o regularitate anuală a simpozionului, pentru a identifica mijloacele pe care trebuie să le aplice Biserica Ortodoxă în vederea realizării unei misiuni interne şi externe. Celelalte două ediţii s-au ocupat de locul ecumenismului în şcolile de teologie din Biserica Ortodoxă, respectiv de recunoaşterea Botezului în cadrul mişcării ecumenice“, ne-a explicat părintele Pavel.
Evenimentul de la Sibiu face parte şi din activităţile Asociaţiei Misiologilor din România, organizaţie condusă de profesorii de misiologie de la facultăţile de teologie din ţară. Asociaţia are ca principale preocupări cercetarea în domeniul misionar şi elaborarea unor strategii misionare pe care Biserica Ortodoxă să le îmbrăţişeze şi să le aplice în activitatea acesteia într-o lume secularizată, globalizată, multiculturală şi multiconfesională, după cum ne-a mai spus părintele decan Aurel Pavel.