Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Simpozion internațional online „Medicină și Teologie” la Arad
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a organizat marți, 2 noiembrie 2021, un simpozion internațional și interdisciplinar online, sub genericul „Medicină și Teologie”. Titlul simpozionului a fost „Fenomenul morții în era biotehnologiilor”.
Lucrările simpozionului s-au deschis la ora 9:00, participând și Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie, a adresat cuvânt de salut invitaților și participanților, subliniind importanța dialogului interdisciplinar, precum și noutatea evenimentului. Contextul actual impune discutarea unei astfel de teme, precum moartea, dar și o conlucrare și implicare a științelor medicale și a teologiei. Fenomenul morții devine o realitate care cuprinde întreaga manifestare umană, a mai subliniat părintele Cristinel Ioja, de aceea, realitatea cotidiană ne provoacă la o reflectare mai profundă nu doar a fenomenului morții, ci și a antropologiei, în toate aspectele ei. Se dorește o permanentizare a dialogului dintre medicină și teologie, concretizată în întâlniri din doi în doi ani, a mai subliniat decanul Facultății de Teologie din Arad.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a adresat participanților un cuvânt de salut și de binecuvântare, evidențiind importanța desfășurării acestui simpozion, precum și eforturile medicinei și ale teologiei pentru dezbaterea și abordarea unei astfel de teme, mai ales în contextul actual. Legătura dintre teologie și medicină se concretizează și în sfârșitul omului, pentru care se și roagă Biserica la slujbele ei, „sfârșit creștinesc vieții noastre…”. Sfârșitul omului este reprezentativ pentru ceea ce înseamnă personalitatea cuiva, de aici și atenția pentru pregătirea fiecăruia pentru acest moment, pregătire la care trebuie să conlucreze științele medicale, psihologia și teologia.
Lucrările simpozionului s-au desfășurat pe două secțiuni, incluzând dezbateri și concluziile întâlnirii.
Această întâlnire academică a reunit profesori de teologie, cadre universitare, medici, cercetători și specialiști în domeniu din țară și din străinătate, din următoarele centre universitare: Basel-Stadt (Elveția), Dortmund (Germania), Praga (Cehia), Iași, Cluj-Napoca, Craiova, Timișoara, Sibiu și Arad.
Simpozionul a fost organizat în colaborare cu Arhiepiscopia Aradului și cu Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.