La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de
Simpozion internaţional teologic la Cluj-Napoca
Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca organizează, pe 10 şi 11 octombrie, Simpozionul Internaţional „Credinţă şi politică. Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, promotori şi apărători ai libertăţii religioase“.
Simpozionul face parte din suita de manifestări ştiinţifice ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, încadrându-se în seria de evenimente organizate cu prilejul Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
La manifestarea care începe azi, de la ora 9:30, în Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai“, iau parte teologi, profesori, academicieni şi oameni de cultură din mari centre universitare teologice din ţară şi din străinătate. În cadrul festivităţii de deschidere va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Felix Unger, Preşedintele Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte din Salzburg (Austria). Cuvântul de deschidere va fi rostit de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai“.
Conferinţă susţinută de IPS Mitropolit Andrei
De la ora 11:00 va debuta sesiunea de comunicări pe tema „Sfinţii Impăraţi Constantin şi Elena - promotori şi apărători ai libertăţii religioase“, ce va fi deschisă de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care va vorbi pe tema „Hristos, Cel ce ne poate oferi libertatea deplină“. Vor mai lua cuvântul prof. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, dr. Peter Leithardt, de la Colegiul „New Saint Andrews“ din SUA, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul ierarh Andrei Şaguna“ din Sibiu, prof. dr. Jean Paul Durand de la Facultatea de Drept canonic din Paris şi Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, care va susţine o comunicare ştiinţifică cu titlul „De la teocraţie la demo(no)craţie“.
A doua zi de simpozion, 11 octombrie, va începe la ora 9:00 în Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai“ cu decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului dr. Jean-Paul Durand de la Facultatea de Drept canonic a Institutului Catolic din Paris. Apoi, invitaţii vor lua parte la prezentarea cărţii lui Peter J. Liethardt, „În apărarea lui Constantin. Declinul Imperiului şi naşterea Creştinătăţii“, tradusă de Adrian Podaru, Maria Bogătean, Aniela Siladi, Ştefania Tărău, Pr. Iulian Aniţei, Nicodim Codreanu, publicată la Editura „Renaşterea“ din Cluj-Napoca, anul acesta. De la ora 16:00, lucrările ştiinţifice continuă la Facultatea de Teologie Ortodoxă, pe trei secţiuni: „Credinţă şi Politică“, „Tradiţie şi libertate“, „Cultură şi Mărturisirea Credinţei“, conform celor precizate de prodecanului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. Cristian Sonea.